Головна Новини Суспільство події Стало відомо, хто з 1 липня втратить відстрочку від мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, хто з 1 липня втратить відстрочку від мобілізації

Є 3 категорії студентів, яких можуть мобілізувати з 1 липня

27 червня 2024, 10:45
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін до процесу призову. Згідно з документом, студенти-чоловіки мають право на відстрочку від мобілізації, але є й ті, кого будуть призивати до лав ЗСУ.

Стало відомо, хто з 1 липня втратить відстрочку від мобілізації

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Згідно з новим законом про посилення процесу мобілізації в Україні, студенти-чоловіки вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються на очній формі, не можуть бути мобілізовані.

Право на відстрочку від мобілізації мають: учні, які навчаються на денній чи дуальній формі навчання (для здобуття професійно-технічної, професійної, професійної передньої та вищої освіти); асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, ті, хто отримує рівень освіти вище за раніше отриманий у послідовності, визначений статтею 10 (частина 2) Закону України "Про освіту"; наукові та науково-педагогічні працівники ВНЗ, технікумів, коледжів, наукових установ та організацій, якщо у викладача є вчене звання або науковий ступінь.

Не можуть бути мобілізовані до Збройних сил України педагогічні працівники установ ПТУ та загальноосвітніх шкіл за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

Студентам, аспірантам та докторантам, які здобувають освіту на денній або дуальній формі навчання, слід підтвердити це відповідними документами (Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку).

Але за новими правилами є три категорії учнів, які можуть бути мобілізовані. До них належать: студенти, які навчаються заочно; учні, які здобувають другу та третю вищу освіту (бакалаврат, магістратура); ті, хто отримує будь-яку освіту за рівнем нижче вже наявного (наприклад, має вищу освіту, а отримує профільну середню).

У будь-якому випадку всі студенти, які досягли 18 років, зобов'язані оновити свої військово-облікові дані – за законом це потрібно зробити до 16 липня 2024 року.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді у Раді вже озвучуються ідеї щодо зниження мобілізаційного віку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини