Головна Новини Суспільство події Стала відома нова можлива назва обласного центру в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стала відома нова можлива назва обласного центру в Україні

Напередодні Національна комісія зі стандартів державної мови висловила застереження щодо поточної назви - Запоріжжя

28 червня 2023, 17:43 comments5076
Поділіться публікацією:

Назва обласного центру "Запоріжжя" не в повній мірі відповідає стандартам української мови. Про це напередодні заявили в Національній комісії зі стандартів державної мови, які запропонували місцевій владі обгрунтувати поточну назву міста або запропонувати нове ім'я обласному центру. Про це повідомляють "Коментарі". Як стало відомо, неназвані мешканці міста пропонували перейменувати обласний центр в "ЗапорОжжя".

Стала відома нова можлива назва обласного центру в Україні

Теперішню назву місто отримало в 1921 році

Після скандалу, який охопив соціальні мережі, члени комісії дезавуювали своє попереднє рішення.

В Національній комісії пояснили, що взялися розглядати питання про перейменування Запоріжжя після звернення від жителів міста.

"Рішення комісії — це висловлені рекомендації, рішення комісії — це не перейменування населених пунктів, у нас немає на це повноважень, — заявив голова комісії Володимир Мозгунов. - У будь-якому разі це має вирішувати громада, органи місцевого самоврядування".

За його словами, рішення комісії мають рекомендаційний характер, щоб звернути увагу органи місцевого самоврядування на проблеми. За словами члена комісії Ольги Новікової,  до Нацкомісії надійшли звернення від мешканців обласного центру з проханням розглянути перейменування "Запоріжжя" на "Запорожжя". Після чого було прийнято рішення рекомендувати розглянути можливість перейменування.

"Позиція комісії полягає в тому, що і ту і ту назву ми вважаємо правильною, вони відповідають нормам української літературної мови", — додала вона. 

"Якщо чесно, спочатку ми не планували це слово взагалі розглядати і подавати в списках, але кожен громадянин країни має право на свою позицію, — додала вона. — Тому члени комісії спільно з робочою групою вирішили віднести це питання до третьої групи, а саме на розсуд громадян і мешканців цього славного міста. І тільки вони можуть вирішувати, як називатиметься їхнє місто. Ми пропонуємо їм провести додаткові консультації з науковими інститутами і після цього вирішити, якою буде назва".

Зазначимо, що рішеннями комісії рекомендовано перейменувати цілу низку сіл, селищ та міст. Зокрема, також рекомендовано перейменувати Бровари в Броварі. Оскільки остання назва, на думку членів комісії, більш відповідає нормам української літературної мови. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав скасувати зазначене рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Тим часом, Зеленський виступив за легалізацію медичного канабісу.

Аналітик пояснює, чому Пригожин продовжить контролювати групу "Вагнера".

А вчені виявили найбільшу чорну діру: може вмістити 30 мільярдів сонць.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини