Головна Новини Суспільство події Спроби злити госпсуди з іншими юрисдикціями – наслідок "імпотенції" та безсилля керівників господарської вертикалі – екс-суддя Ємельянов
commentss НОВИНИ Всі новини

Спроби злити госпсуди з іншими юрисдикціями – наслідок "імпотенції" та безсилля керівників господарської вертикалі – екс-суддя Ємельянов

Колишній суддя Ємельянов розповів, що після реформ судді не можуть бути захищенні від зовнішніх впливів.

2 жовтня 2023, 16:38
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Незалежність і належні умови роботи суддів, попри численні спроби реформувати судову систему, все ще залишаються під питанням: керівники судів не відстоюють прав своїх підлеглих, самі судді не відчувають себе захищеними від зовнішніх впливів. Таку думку про сучасний стан судової системи висловив в інтерв’ю "Судово-юридичній газеті" колишній заступник голови Вищого господарського суду, а нині адвокат і військовий волонтер Артур Ємельянов. 

Спроби злити госпсуди з іншими юрисдикціями – наслідок "імпотенції" та безсилля керівників господарської вертикалі – екс-суддя Ємельянов

Колишній суддя Артур Ємельянов. Фото з відкритих джерел

"Не секрет, що різні гілки влади в Україні завжди намагалися підкорити собі суд, але суд, у більшій чи меншій мірі, протидіяв цьому, і достатньо впевнено. До тих пір, поки не склалася, як сьогодні, "імпотенція" деяких керівників судової влади. Окремо взятий суддя не може себе захистити, у нього обмежені можливості представити свою позицію суспільству, позиціювати себе. Він буде один проти масиву всіх впливів", — відзначив Ємельянов. 

За його словами, сьогодні керівництво господарської гілки судової системи не бореться за можливість здійснювати незалежне правосуддя.

"Сьогодні ми спостерігаємо безсилля. В першу чергу, воно у керівників господарських судів у місті Києві. Це як перша інстанція, так і Верховний Суд – Касаційний суд господарської юрисдикції, де на сьогодні не мають бажання відстоювати позицію суддів. У них є лише бажання відбути певний строк на посаді, займатися якимись другорядними питаннями. Як результат … під егідою укрупнення судів виникає ідея злити господарські суди з іншими. Частину справ віддати цивільній юрисдикції, частину – адміністративній, таким чином ліквідувавши господарські суди", — відзначає Ємельянов.

Він додав, що наразі голови Касаційного господарського суду, господарського суду міста Києва не звертають увагу на ризик ліквідації підпорядкованих їм судів.

"Хоча перш за все, саме керівник першої інстанції столичного суду, який є взірцевим для господарських судів, повинен протистояти спробам впливу на себе, на суддів очолюваного суду, відстоювати законність. Але сьогодні це нікому не потрібно. Можливо, вони не бажають розвалити систему, але точно за неї не борються", — підкреслив екссуддя.

Він також додав, що відбір суддів повинен відбуватися за більш прозорими методиками, а не за вибірковими характеристиками, як це відбувається зараз. "Якщо ВККС, проаналізувавши обставини, приходить до висновку, що є зловживання, декларація доброчесності чи е-декларація містять недостовірні дані, результатом має бути звернення ВККС до правоохоронних органів. Але якщо немає доказів того, що суддя вчинив щось неправомірне або живе не по коштах, немає фактично доведених обставин такого, суддя має проходити ВККС, ВРП спокійно і працювати далі… Відповідно й члени ВККС та ВРП обов’язково повинні відповідати за необ’єктивні рішення. Це мають бути ваги, що дозволяють приймати законне рішення і усвідомлювати, що будуть наслідки незаконного", — сказав Ємельянов.  

"В цілому, треба зупинитися реформувати. Довести хоча б одну реформу до кінця, і поставити у ній крапку. І далі просто – некваліфікованих чи "зашкварених" суддів – звільнити, або притягти до кримінальної відповідальності", — додав він. 

Раніше повідомлялось, що ДБР провела обшуки в екссудді Ємельянова у справі, де він проходить як потерпілий за фактами шахрайства колишніх директорів декількох компаній за кордоном. "За результатами обшуку, в мене не вилучили нічого, крім документів, пов’язаних з волонтерською діяльністю. А що взагалі слідчі планували знайти у потерпілого?". За його словами, фактично, йдеться про намагання штучно "підтягнути" до справи "підтримку країни-агресора".

"Я пов’язую всі ці події з моєю адвокатською діяльністю, оскільки перед цим я отримував певні "попередження" про те, щоб я припинив надавати правничу допомогу в одній зі справ, яка стосується стягнення заборгованості на велику суму. ... Я розумію, що це робиться цілеспрямовано саме з метою підготувати базис для подальшого тиску", — підсумував Ємельянов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини