Головна Новини Суспільство події Справа «Спецтехноекспорту»: на черговому засіданні з’явилися нові документи
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа «Спецтехноекспорту»: на черговому засіданні з’явилися нові документи

За словами юриста, на засіданні розглядали два томи справи, які раніше не були відкриті захисту

9 липня 2021, 16:26
Поділіться публікацією:

У Вищому антикорупційному суді відбулося чергове судове засідання у справі, в центрі якої виконання державним "Спецтехноекспортом" додаткових умов за контрактом на модернізацію літаків Ан-32 для ВПС Індії. Про це повідомив адвокат, доктор юридичних наук Максим Панченко.

Справа «Спецтехноекспорту»: на черговому засіданні з’явилися нові документи

8 липня відбулося нове засідання у справі "Спецтехноекспорту". Фото із відкритих джерел

Нагадаємо, у 2009 році ДП ДЗГП “Спецтехноекспорт” підписав з Міністерством оборони Індії контракт на модернізацію 102-х літаків “АН-32”. Виконавцем контракту був ДП “Завод 410 ЦА”. За допомогу в реалізації контракту на всіх етапах 20% від вартості робіт отримувала компанія-посередник — “Global Marketing SP LTD”.

Але в 2014-му році тодішній керівник “Спецтехноекспорту” Ігор Гладуш підписав договір про надання агентських послуг із китайською компанією “Global Consultants&Services SA Limited”. Керівник цієї компанії Паван Кхабар у 2017-му році звернувся до НАБУ із заявою про невиплату йому понад двох мільйонів доларів комісійних за начебто надані послуги. Зрештою справа була передана до Вищого антикорупційного суду.

Як повідомляє адвокат Максим Панченко, на судовому засіданні, що відбулось 6 липня, досліджувалися томи матеріалів кримінального провадження № 59, 60, які не відкривалися захисту під час досудового розслідування. Юрист вважає, що ці документи мали бути визнані судом недопустимими, а їх дослідження — бути негайно припиненим. Судді ВАКС вирішили інакше.

Із документів стало відомо, що детективи  НАБУ начебто під тиском відібрали згоду від держпідприємства Заводу 410 цивільної авіації на отримання статусу потерпілого у даному кримінальному провадженні.

"На численні листи детективів, згідно з поясненнями представника потерпілого (Заводу 410 ЦА), Завод неодноразово надавав відмову, оскільки не вбачав жодних доказів, які підтвердили б завдані йому збитки. Навпаки, завдяки виконанню зазначеного контракту Завод отримав суттєвий прибуток, що підтверджується, в тому числі, висновками численних перевірок", — говорить Панченко.

За його словами, лише на один лист детективів НАБУ була надана згода Заводу на залучення їх потерпілим. Та після аналізу висновків експертів було прийнято рішення про відкликання згоди на залучення в якості потерпілого. На сьогодні, говорить Максим Панченко, представники "Заводу 410" жодним чином не є потерпілими у кримінальному провадженні і себе такими не вважають.

"Але судом було проігноровано цю позицію та зазначено, що суд самостійно може визначити статус потерпілого за юридичною особою на будь-якій стадії судового провадження", — повідомляє адвокат.

За інформацією Максима Панченка, сторона захисту та представник потерпілого звернули увагу суддів ВАКС, що зазначені дії могли бути тиском на Завод.

Також на судовому засіданні суд розпочав досліджувати матеріали відповідно до яких відбулось затримання обвинувачених, в тому числі обиралися запобіжні заходи. Сторона захисту звернула увагу суду на безпідставне затримання, що суперечить вимогам КПК України.

Наступне судове засідання заплановано на 3 серпня 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини