Головна Новини Суспільство події Справа ПриватБанку: чи допоможе розслідуванню заочний арешт Дубілета
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа ПриватБанку: чи допоможе розслідуванню заочний арешт Дубілета

Експерти вважають, що особливої користі від арешту колишнього акціонера «Привату» лише «на папері» поки немає

3 червня 2021, 14:44
Поділіться публікацією:

Українська феміда продовжує розкручувати колесо розслідування щодо так званої "справи ПриватБанку". Так, наприклад, у середу, 2 червня, суддями Вищого антикорупційного суду був заочно арештований екс-акціонер банківської установи Олександр Дубілет. Цим справа не обмежилася, адже пізніше в Господарському суді Києва підтвердили, що націоналізація "ПриватБанку" у 2016 році пройшла абсолютно законно.

Справа ПриватБанку: чи допоможе розслідуванню заочний арешт Дубілета

Екс-акціонера "ПриватБанку" Олександра Дубілета заочно заарештували. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, про що свідчить така активність стосовно Дубілета, і як, швидше за все, розвиватимуться події далі.

"Заочне засудження реального результату не дасть"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк зазначає, що йде поступовий наступ на колишніх власників, акціонерів "ПриватБанку". І те, що ця історія має досить публічний характер, пояснюється низкою причин.

"По-перше, демонструється, що не зупиняється маховик судового процесу. По-друге, йде дистанціювання Зеленського від Коломойського. Такий собі сигнал нашим західним партнерам, що Зеленський не в орбіті олігарха, а в орбіті національних інтересів", — пояснює Тарас Семенюк.

Фахівець також підкреслює, що внесений у Раду президентський законопроєкт про олігархів може як серйозно зміцнити президента, так і послабити. Останнє відбудеться у двох випадках: якщо документ виявиться профанацією або якщо олігархи об'єднаються проти глави держави.

"Що стосується можливого заочного засудження акціонерів "ПриватБанку", які покинули Україну, то реального результату це не дасть, — вважає Тарас Семенюк. — Хоча їх і, можливо, визнають винними, але, по суті, вони залишаться на свободі — за кордоном".

"Більшість оптимістичних прогнозів щодо справи Дубілета є передчасними"

Адвокат, експерт з питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько називає рішення Вищого антикорупційного суду зрозумілим з точки зору тривалої передісторії справи "ПриватБанку".

"Не слід виключати чинник суспільно-політичного тиску, яким, як можна припустити, пов'язаний суд. Одним зі спускових механізмів, які дозволили це прийняти це рішення, стало закриття Господарським судом міста Києва провадження щодо визнання недійсними договорів, які передбачають придбання державою 100% акцій "Приватбанку" у 2016 році", — зазначає експерт.

Очікуваними називає Чорноусько і процесуальні питання в частині достатності підстав для обрання ВАКС запобіжного заходу у вигляді утримання підозрюваного під вартою (враховуючи перебування Дубілета за межами України, ця міра встановлена заочно — до моменту його фактичного затримання і доставки до місця кримінального провадження).

"Та у разі, якщо тези, озвучені стороною захисту Дубілета, про порушення встановленої КПК процедури повідомлення про підозру відповідають дійсності, перспективи результативності розгляду цієї справи надалі — досить низькі", — стверджує експерт.

Крім того, продовжує Мирослава Чорноусько, як відомо із даних, що знаходяться в публічному доступі, сторона звинувачення виступила проти дистанційної участі Дубілета в кримінальному провадженні. А це, зазначає фахівець, викликає сумніви не тільки в процесуальній доцільності, а й в неупередженості боку звинувачення.

"Більш того, з огляду на заяви сторони захисту щодо обізнаності як слідства, так і суду про місце знаходження цієї особи, оголошення її в розшук має скоріше штучне походження — з метою зробити можливим задіяти процесуальних механізмів, які передбачає інститут міжнародного розшуку. Таким чином, в разі, якщо надалі відповідні дії будуть визнані незаконними, цілком ймовірно, що, у підсумку, пан Дубілет не тільки не отримає обвинувального вироку, але і зможе розраховувати на ту чи іншу компенсацію", — припускає Мирослава Чорноусько.

Фахівець вважає, що з урахуванням невисокої довіри до вітчизняної судової системи досить передчасними є оптимістичні заяви окремих громадських організацій про те, що таке рішення ВАКС є показником відсутності процесуальних порушень при повідомленні Олександру Дубілету про підозру. Втім, це Мирослава Чорноусько називає "вже зовсім іншою історією взаємодії "громадських антикорупціонерів" з органами, які належать до антикорупційної системи України".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яким чином Україна збирається продати "ПриватБанк" та хто може зацікавитися в його придбанні.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, хто став новим керівником "Привату" і що про нього відомо. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини