Головна Новини Суспільство події "Солодке" підвищення: газовані напої можуть здорожчати в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

"Солодке" підвищення: газовані напої можуть здорожчати в Україні

У Парламенті зареєстрували законопроєкт, що передбачає введення акцизу на солодкі газовані напої

25 квітня 2023, 17:17
Поділіться публікацією:

В Україні планують ввести акцизний податок на солодкі газовані напої. Гроші з цього хочуть спрямувати на лікування захворювань та на здорове харчування у школі, пишуть "Коментарі".

"Солодке" підвищення: газовані напої можуть здорожчати в Україні

В Україні хочуть запровадити акциз на солодкі газовані напої

Днями у Верховній раді зареєстрували аж два законопроєкти: № 9032-1 і № 9033-1. Обранці планують не лише здорожчання, як кажуть, не надто корисних напоїв, а й покращення якості харчування школярів, якраз коштом впровадження нового акцизу.

Перший — вносить зміни до Податкового кодексу. На мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин встановлюється ставка податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Другий — визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах.

Головною метою законопроєктів є зменшення кількість українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої. Відповідно менше наших громадян захворіють на діабет чи захворювання кишково-шлункового тракту. А також спрямувати кошти від нового податку на лікування таких захворювань.

Своєю чергою представники виробників солодких газованих напоїв відзначили, що через війну значно скоротилися обсяги виробництва. За їхніми словами, ринок безалкогольних напоїв за 2022 рік впав на 40%, а продукція подорожчала на 41%. Також вони застерігають від можливих корупційних ризиків, коли інспектор перевірятиме вміст цукру в напої, та стверджують, що запровадження подібних податків в інших країнах не призводить до зменшення кількості хворих.

Нагадаємо, йшлося на порталі "Коментарі" і про те, обсяги обороту підакцизних товарів в Україні лишаються значними та становлять від 11% до 36%. Тіньова частка ринку пального становить 11%, тютюну — 20%, а алкоголю — 36%.

Як писали "Коментарі", оголошено про запуск міжнародної цифрової валюти на основі штучного інтелекту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини