Головна Новини Суспільство події Сьогодні вирішиться, чи отримає Україна ще одну систему Patriot: хто має ухвалити рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Сьогодні вирішиться, чи отримає Україна ще одну систему Patriot: хто має ухвалити рішення

У Румунії відбудуться дискусії між політичними та військовими лідерами

20 червня 2024, 11:42 comments1394
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 20 червня, Румунія вирішуватиме, чи відправлятиме систему Patriot в Україну. У Міноборони країни стверджують, що зараз для цього "не найкращий час". Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Euractiv".

Сьогодні вирішиться, чи отримає Україна ще одну систему Patriot: хто має ухвалити рішення

ЗРК Patriot. Фото: із відкритих джерел

Так, Вища рада національної оборони має вирішити, чи передавати систему Patriot Україні, хоча у звіті Міністерства оборони країни стверджується, що зараз для цього не найкращий час.

За інформацією ЗМІ, таку доповідь від Міноборони Румунії отримав президент країни Клаус Йоганніс.

Водночас документ не виключає повністю цю пропозицію, оскільки остаточне рішення залишається за Верховною радою, яку очолює Йоганніс.

Очікується, що на засіданні ради відбудуться складні дискусії між політичними та військовими лідерами.

За даними джерел, рада може схвалити надання системи, якщо зможе гарантувати, що протиповітряна оборона Румунії не постраждає.

Як зауважую видання, висновок звіту не є несподіваним з огляду на те, що міністр оборони Анджел Тілвар неодноразово виступав проти розгортання цієї системи в Україні, оскільки він вважає Patriot "незамінним для захисту національної території".

Прем'єр-міністр Марчел Чолаку також висловив застереження, заявивши, що Румунія поки не має достатньої кількості систем Patriot.

Втім, він визнав, що "розміщення системи в Україні може потенційно принести користь обороні Румунії", хоча це залишається "стратегічним рішенням, яке має як плюси, так і мінуси".

Варто зазначити, що в Румунії вже довго говорять про передачу Україні своєї системи Patriot. Так, наприкінці травня президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що рішення про передачу системи Patriot має ухвалити Вищу раду національної оборони. Водночас він наголошував, що передача системи Україні не має послабити протиповітряну оборону Румунії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хороші новини щодо систем Patriot для України: Байден озвучив подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини