Соціологи з'ясували, чи почуваються українці європейцями

Перед початком повномасштабної війни у 2021 році почувалися європейцями 41% опитаних. Тепер цей показник збільшився

2024 року майже половина українців (49%) почуваються європейцями. Водночас, 45% респондентів себе європейцем не відчувають. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Соціологи з'ясували, що перед початком повномасштабної війни у 2021 році почувалися європейцями 41% опитаних, не відчували – 49%.

Називаючи причини, що заважають почуватися європейцем, ті респонденти, які не почуваються європейцями, найчастіше називають низький рівень добробуту (75%). Соціально-культурні умови життя назвали 41%, мовні бар'єри – 38%.

Ще 33% назвали як причину "неєвропейську" свідомість, 24% - низький рівень культури. Також 24% вказали на почуття себе представником іншої культури, 6,5% – на релігійну приналежність, 9% вказали на брак інформації про ЄС.

Зазначається, що масштаби економіки ЄС та України суттєво відрізняються. Так, за номінальним ВВП економіка України становить менше 1% від економіки ЄС, а за ВВП, який розраховується за купівельною спроможністю, - менше 2,5%.

"Обидва показники дають лише номінальне уявлення про різницю в масштабах, але навіть якщо згадати, що від 30 до 40% української економіки перебуває у тіні, то відставання за обсягом ВВП все одно буде дуже значним", – йдеться у матеріалах Центру Разумкова.

Читайте також на порталі "Коментарі" - для українців День Незалежності зараз – це найважливіше з нерелігійних свят. Ставлення щодо нього останніми роками радикально змінилося. Про це свідчать дані КМІС.

Також видання "Коментарі" повідомляло – соціологи з'ясували, чи українці підтримують нові норми мобілізації.