Головна Новини Суспільство події Смерть вагітної у Польщі – перша жертва антиабортного законодавства
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерть вагітної у Польщі – перша жертва антиабортного законодавства

Лікарі стверджують, що діяли в інтересах пацієнтки і відповідно до польських законів

3 листопада 2021, 22:34
Поділіться публікацією:

Агентство Politico повідомляє про смерть жінки, яка постраждала від польських законів, що кардинально обмежують аборти у країні.

Смерть вагітної у Польщі – перша жертва антиабортного законодавства

Протести проти законів Польщі про аборт у Гданську 20 жовтня 2020 р. - фото Вікіпедії

30-річна жінка була на 22-ому тижні вагітності, коли її привезли у лікарню містечка Пшин на півдні Польщі. У вагітної відійшли води, а медики після госпіталізації виявили, що плід мав вроджені вади і не вижив. Смерть плоду призвела до септичного шоку і жінка загинула протягом доби.

Йоланта Будзовська, адвокатка сім'ї, передає повідомлення, які надсилались з лікарні: медики все повторювали, що потрібно зачекати. Вони, стверджує юристка, "утримувались від дренування матки, поки плід не помре, що відповідає правилам, які обмежують проведення аборту".

Правозахисники стверджують, що трагічна подія – наслідок рішення, яке рік тому прийняв Конституційний трибунал Польщі. Згідно з цим рішенням аборт дозволений лише у трьох випадках: зґвалтування, кровозмішання, небезпека для життя вагітної. Вади плоду, які спостерігались у нинішньої жертви, не входять у цей перелік. Отже, говорять правозахисники, жінка є першою жертвою протиабортних законів, прийнятих консервативним урядом партії "Право і справедливість".

Лікарі, які займались вагітною, стверджують, що керувались лише безпекою пацієнтки та плоду, а "переривання вагітності є іншим питанням". Вони наполягають, що діяли у повній відповідності "з урахуванням законодавчих положень та стандартів поведінки, що діють у Польщі". 

Минулого року польські жінки виходили на публічні протести, вимагаючи відмінити рішення Конституційного трибуналу. Протести були безрезультатними. Ірен Донадіо, представниця європейської організації, яка виступає за право на аборт, говорить, що подія нагадує ситуацію у Ірландії. У 2012 р. Савіта Халаппанавар, якій відмовили у перериванні вагітності, померла від викидня. Після цього в Ірландії змінили законодавство і аборти стали дозволені. Агентство Politico цитує слова Ірен:

"Скільки повинно померти жінок, перш ніж лікар зможе вжити заходів, не побоюючись судового переслідування? Пацієнт ніколи не повинен бути в руках лікаря, який боїться потрапити до в’язниці".

Тим часом нижня палата польського парламенту у першому читанні затвердила нову ініціативу: за аборт карати  ув'язненням від 5 до 25 років, а за "обтяжуючих" обставин – довічною тюрмою.

Видання "Коментарі" повідомляло своїм читачам про ситуацію в США, де Верховний суд планував розглянути закон про заборону абортів у Техасі. Подробиці можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини