Головна Новини Суспільство події Скільки українців оголосили себе банкрутами у 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки українців оголосили себе банкрутами у 2024 році

Рекордна кількість банкрутств серед українців: аналіз перших п'яти місяців 2024 року

10 червня 2024, 11:00
Поділіться публікацією:

В Україні зафіксували значне зростання кількості справ про особисте банкрутство у 2024 році. Так, за перші п'ять місяців року 343 українці подали заяви про визнання їх неплатоспроможними, що в два з половиною рази перевищує показники минулого року, повідомляє Верховний суд. Від моменту введення можливості банкрутства для фізичних осіб в 2019 році, загалом зареєстровано майже 2000 таких випадків.

Скільки українців оголосили себе банкрутами у 2024 році

З початку 2024 статус банкрута отримали сотні українців

Якщо тенденція збережеться, то 2024 рік може стати рекордним за кількістю особистих банкрутств. У 2019 році, коли законодавство вперше дозволило фізичним особам оголошувати себе банкрутами через суд, було ініційовано лише 22 такі процедури. Однак з кожним роком ця цифра зростала: в 2020 році — вісім разів більше порівняно з попереднім роком, а в 2021 — майже в три рази більше.

Скільки українців оголосили себе банкрутами у 2024 році - фото 2

"На мою думку, судова статистика не відбиває реальну кількість боржників у скрутному становищі, яким допомогла би процедура банкрутства. Проте ця процедура не є відомою та поширеною серед українців, й на те є кілька причин: це дорого, складно та незрозуміло без допомоги адвоката, на якого в боржника вже просто може не стати коштів. Крім того, кредитори та фінансові установи не вельми охоче подають свої вимоги у такі судові справи, сподіваючись стягнути борг після відновлення платоспроможності людини та зекономити на судових витратах, або навпаки, намагаються торпедувати процедуру, дискредитуючи боржника. З іншого боку, громадянам теж необхідно усвідомити, що ця процедура не про списання боргів, а про спробу знайти згоду з кредиторами за допомогою судової процедури та арбітражного керуючого"  — коментує Лихопьок Денис Павлович, член Кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих, фахівець з питань банкрутства.

За аналізом, основна частина звернень про банкрутство припадає на осіб віком від 25 до 45 років, що становить 58% від загальної кількості випадків. Третина заявників — люди старші 45 років. Лише 3.7% заяв належать молоді до 25 років. Гендерний розподіл серед банкрутів майже рівний: 54% складають чоловіки, 46% — жінки.

Скільки українців оголосили себе банкрутами у 2024 році - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини