Головна Новини Суспільство події Скільки копійок та старих гривень залишилось у ваших кишенях
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки копійок та старих гривень залишилось у ваших кишенях

НБУ продовжує вилучати копійки та банкноти: скільки старих гривень ще в обігу

сьогодні, 12:43
Поділіться публікацією:

Національний банк України продовжує процес вилучення з обігу монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок, а також банкнот старих зразків, випущених до 2003 року. Незважаючи на те, що ці гроші вже не є платіжним засобом, у населення досі залишаються значні обсяги цих коштів. Станом на 1 вересня 2024 року, з обігу вилучено вже мільйони монет, але на руках у громадян ще залишаються мільярди таких грошей.

Скільки копійок та старих гривень залишилось у ваших кишенях

Вилучені з обігу гривні: що робити зі старими монетами та банкнотами

Станом на вересень 2024 року, НБУ вилучив із обігу значні обсяги монет. За офіційними даними, українська фінансова система позбулася таких кількостей дрібних грошей:

  • 1 копійка – 8,8 млн штук;

  • 2 копійки – 5,0 млн штук;

  • 5 копійок – 46,5 млн штук;

  • 25 копійок – 175,7 млн штук.

Що стосується банкнот, то вилученню підлягають всі зразки гривень, випущених до 2003 року. Їх кількість на початку вилучення становила понад 1% від загального обсягу банкнот. 

Редакція "Коментарі" звернулася до Національного банку України з питанням про те, скільки старих банкнот все ще перебуває на руках у громадян. За офіційними даними, станом на 1 вересня 2024 року в обігу все ще залишаються:

  • понад 2,4 млрд монет номіналом 1 копійка;

  • майже 1,4 млрд монет номіналом 2 копійки;

  • понад 1,8 млрд монет номіналом 5 копійок;

  • майже 1,6 млрд монет номіналом 25 копійок.

Щодо банкнот, випущених до 2003 року, процес їх вилучення триває повільно. Станом на жовтень 2020 року їх частка в загальному обсязі грошей становила лише 0,4%. Після початку активного вилучення, їх кількість скоротилася незначно, і багато громадян можуть продовжувати їх зберігати як колекційні предмети.

Згідно з останніми даними, обмін таких грошей триватиме до кінця воєнного стану в Україні, а також ще протягом трьох місяців після його завершення. Це рішення особливо важливе для тих громадян, які через війну змушені були виїхати за межі країни або перебувають на тимчасово окупованих територіях і не мали можливості обміняти гроші раніше.

На додаток до цього, з 1 серпня 2024 року НБУ почав поступово вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років. Ці купюри поступово замінюються на нові, сучасні зразки 2014 року випуску. Проте, важливо зазначити, що банкноти старого зразка продовжують залишатися дійсним платіжним засобом, і громадяни можуть вільно ними користуватися.

Якщо у вашому гаманці досі залишаються старі копійки або банкноти, не варто панікувати. Усі ці грошові знаки можна обміняти у відділеннях Національного банку або в деяких комерційних банках. Щоб зробити це, необхідно лише звернутися до найближчого відділення і провести обмін без будь-яких обмежень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини