Головна Новини Суспільство події Скільки біженців планують повернутись до України: нові результати опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки біженців планують повернутись до України: нові результати опитування

32% респондентів відповіли, що повернуться лише тоді, коли закінчиться війна

5 червня 2024, 15:38
Поділіться публікацією:

Майже третина українських біженців планує повернутись в Україну і майже стільки ж – не планують. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать дані дослідження Соціологічної групи "Рейтинг" на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI).

Скільки біженців планують повернутись до України: нові результати опитування

Українські біженці. Фото: із відкритих джерел

Насамперед соціологи поцікавилися у респондентів, чи мають близькі родичі (чоловік, дружина, батьки чи діти), які зараз перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, 38% опитаних відповіли, що мають родичів за кордоном. Водночас у цих учасників дослідження запитали, чи планують їхні родичі повернутись до України.

У зв'язку з цим 32% відповіли, що повернуться лише тоді, коли закінчиться війна, а 31% — не планують повертатися. До того ж, 19% ще не вирішили, 9% відповіли, що різні родичі мають різні плани, 5% — найближчим часом. Важко відповісти 3% опитаних.

Також респонденти могли вибрати два варіанти відповідей із переліку заходів, за винятком покращення безпеки, які можуть бути найефективнішими, щоб допомогти людям повернутися додому.

Так, 40% назвали підвищення заробітної плати, 30% – відновлення приватної власності, знищеної внаслідок війни, 19% – ефективні антикорупційні заходи, 15% – безкоштовні програми перепідготовки для майбутнього працевлаштування у місті, по 14% – вступ до Європейського Союзу та НАТО .

Опитування проводилося з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю вдома у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років та старших. Отримані дані у кожному місті були зважені за статтю та віком з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022 року). Статистична похибка кожному за міста вбирається у ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому становила 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи готові країни Заходу й надалі підтримувати українських біженців: результати опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини