Головна Новини Суспільство події Скасування комендантської години в "ДНР": що стоїть за рішенням так званої місцевої влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Скасування комендантської години в "ДНР": що стоїть за рішенням так званої місцевої влади

На думку експертів, соціально-економічна ситуація у «ДНР» погіршується

31 травня 2021, 17:08 comments1870
Поділіться публікацією:

На окупованій території Донецької області (ОРДО, т.зв. "ДНР")) з 1 червня по 15 вересня щотижня, з вечора п'ятниці до ранку неділі, зупиняється дія режиму комендантської години. Раніше він діяв щодня з 23-ї години ночі до 5 годин ранку. Скасовували комендантську годину спеціальними "указами" в окремі дні в особливих випадках.

Скасування комендантської години в "ДНР": що стоїть за рішенням так званої місцевої влади

Скасування комендантської години в "ДНР". Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Що може стояти за цим рішенням? Чому воно прийнято взагалі — і саме зараз зокрема? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Місцеві жителі насолодитися всіма благами відсутності комендантської години не зможуть

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес вважає, що на скасування комендантської години вплинув ряд факторів.

"Головний — те, що соціально-економічна ситуація у т.зв. "ДНР" погіршується. Через те, що з боку "ДНР" закриті пункти пропуску (з чотирьох КПВВ на Донеччині працює лише один, і той усього двічі на тиждень і з рядом умов), багато людей, які регулярно їздили на підконтрольну територію, змушені докладати набагато більше зусиль, щоб потрапити туди. Частина людей відрізана від пенсій, частина від якихось робочих можливостей, від спілкування з родичами, від більш дешевих продуктів на українській території. На цьому тлі потрібні хоч якісь хороші новини", — пояснює Енріке Менендес.

Він зазначає, що брав участь у багатьох заходах, в тому числі на нейтральних майданчиках, де були і представники т.зв. "республік". І був аргумент, з яким вони довгий час нічого не могли зробити.

"Вони просувають ідею, що в "ДНР" і "ЛНР" нібито так само безпечно, як в Україні. У них, звісно, у відповідь запитували: якщо у вас так безпечно — чому ж діє комендантська година? І цей козир крити було нічим. Тому прийнято таке половинчасте рішення — скасувати на вихідні і свята. Спроба зіграти в гру — подивіться, як у нас все нормально", — вважає експерт.

На його думку, на непідконтрольних територіях комендантська година, можливо, вже справді не виправдана.

"Але щось мені підказує, що місцеві жителі насолодитися всіма благами відсутності комендантської години не зможуть, — зізнався Енріке Менендес. — На життя людей це особливого позитивного впливу не матиме. Цей маленький крок в бік розширення громадянських свобод нівелюється великою кількістю речей, які ці свободи обмежують".

Ми бачимо спробу зіграти в підвищення суб'єктності даного квазіоутворення 

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов звертає увагу, в "розпорядженні" ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна від 31 травня, яким зупиняється дія режиму комендантської години в певні дні, також доручено організувати "посилене патрулювання".

На думку експерта, ми бачимо спробу зіграти в підвищення суб'єктності даного квазіоутворення. Мовляв, ситуація в "ДНР" нормалізується, "республіка" впорується з труднощами, громадяни вечорами-ночами можуть і повеселитися.

"Все це, зрозуміло, вельми далеко від реальності, — зазначає Дмитро Снєгирьов. — Ще цікаво, що в "ЛНР" подібної ініціативи немає. Принаймні, на сьогодні. З одного боку, це може свідчити про те, що між т.зв. "республіками" тривають певні суперечності, навіть в оцінці існуючих загроз. З іншого боку — відсутність такого рішення в "ЛНР" може бути спробою показати, що Москва нібито не впливає на прийняття тих чи інших рішень на окупованій частині Донбасу. Що, зрозуміло, також вельми далеко від реальності".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Зеленський ввів в дію санкції відносно ватажків "Л-ДНР" і ряду підприємств.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини