Головна Новини Суспільство події Скандал у Львові: ЗМІ звинуватили в клікбейті за фото чоловіка, що втратив родину
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал у Львові: ЗМІ звинуватили в клікбейті за фото чоловіка, що втратив родину

Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів

5 вересня 2024, 13:42 comments3281
Поділіться публікацією:

Віцепрезидент Асоціації правників України Іван Городиський різко розкритикував львівське видання "Твоє місто" за публікацію фото чоловіка, який втратив дружину і трьох дітей під час російської ракетної атаки. Городиський вважає, що такий крок порушує норми приватності та етичні стандарти журналістики. 

Скандал у Львові: ЗМІ звинуватили в клікбейті за фото чоловіка, що втратив родину

Юрист звинуватив видання «Твоє місто» в гонитві за клікбейтом

У своєму дописі в соціальній мережі Facebook Іван Городиський, який викладає "Медіаправо" в Школі журналістики Українського католицького університету, зазначив, що публікація зображень людей у стані шоку є порушенням їхнього права на приватність. 

"П’ятьом курсам, на яких я викладав “Медіаправо” в Школі журналістики УКУ, я розповідав про практику ЄСПЛ щодо приватності та медіа, про те, що публікація фото людей, коли вони перебувають в шоці, “в стані зниженого самоконтролю”, є неприпустимим втручанням в їхню приватність", — написав Городиський у фейсбуці.

Городиський наголосив, що подібні дії є "гонитвою за клікбейтом", яка не має нічого спільного з якісною журналістикою.

Головна редакторка "Твоє місто" Лана Жаб’юк, у коментарі для "Детектора медіа", пояснила, що рішення опублікувати фото було ухвалене з усвідомленням його сенситивності, але з метою привернути увагу до жорстокості війни. 

 "Ми працюємо в умовах війни і свідомо обираємо показувати світові, наскільки ця війна безжальна, щоб потім не скаржитись, що західні медіа про нас перестають писати та розповідати".

Після публікації фото редакція отримала численні запити від іноземних журналістів, які зацікавилися цією історією. За словами Жаб’юк, саме завдяки цьому знімку міжнародні ЗМІ продовжать писати про напад на Львів, що допоможе зберегти увагу світу до війни в Україні.

Редакторка також розповіла, що була на місці події одразу після початку роботи рятувальних служб і медиків. Вона бачила, як постраждалого вивели з будинку і надали йому першу допомогу. 

"На своїй фейсбук-сторінці я опублікувала фото, де чоловік сидить спиною до камери. Ми не висували жодних гіпотез щодо його особи. Наші читачі допомогли швидко ідентифікувати, що це Ярослав Базилевич, який втратив всю свою родину", — сказала Жаб’юк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини