Головна Новини Суспільство події Скандал навколо Telegram: у чому Макрон переконував Дурова на особистій зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал навколо Telegram: у чому Макрон переконував Дурова на особистій зустрічі

Є років тому між президентом Франції та власником Telegram відбулася відверта розмова

28 серпня 2024, 11:37
Поділіться публікацією:

За шість років до арешту Павла Дурова у Франції, у 2018 році, президент країни Еммануель Макрон зустрічався з ним за ланчем та пропонував перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на свої джерела.

Скандал навколо Telegram: у чому Макрон переконував Дурова на особистій зустрічі

Еммануель Макрон. Фото з відкритих джерел

"На обіді в 2018 році, про який раніше не повідомлялося, Макрон запропонував Дурову перевести Telegram до Парижа... Дуров тоді відмовився", — пише WSJ.

Крім того, за словами одного із співрозмовників видання, французький лідер навіть обговорював можливість надання йому французького громадянства.

Раніше Дуров вже привертав увагу французької влади. Так, за даними джерел WSJ, у 2017 році французькі шпигуни націлилися на Дурова під час спільної операції з Об'єднаними Арабськими Еміратами, зламавши його iPhone. Шпигунська операція, про яку раніше також не повідомлялося, отримала кодову назву "Пурпурна музика". Французькі спецслужби були дуже стурбовані тим, що "Ісламська держава" використовує Telegram для вербування бойовиків та планування терактів.

Як зазначає видання, арешт Дурова відображає стурбованість, особливо в Європі, загрозою, яку становлять для суспільства великі цифрові компанії. Влада побоюється, що Telegram, X, TikTok та інші платформи поширюють дезінформацію, розпалюють антисемітизм і расизм і допускають незаконну торгівлю на своїх платформах. Французький закон, підписаний цього року, зобов'язує онлайн-платформи співпрацювати з владою у викоріненні такого контенту.

Також, за словами близького до Дурова джерела, компанія протягом багатьох років ігнорувала повістки та судові приписи, надіслані правоохоронними органами, які накопичувалися на адресу електронної пошти компанії, що рідко перевіряється.

"Хоча немає жодних вказівок на те, що ті ранні бесіди з Макроном або злом телефону Дурова зіграли роль у його затриманні, ці подробиці проливають нове світло на відносини Дурова з Францією та ОАЕ", — пише WSJ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Макрон вперше відреагував на резонансне затримання Дурова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини