Головна Новини Суспільство події Шоста доба російського вторгнення: від кого і від чого залежить результат цієї війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Шоста доба російського вторгнення: від кого і від чого залежить результат цієї війни

Експерти розповіли, чому незважаючи на продовження агресії російські війська зазнають поразки в Україні

1 березня 2022, 12:53 comments1901
Поділіться публікацією:

Битва українців із російськими загарбниками триває шосту добу. І шосту добу експерти дають виданню "Коментарі" ексклюзивну оцінку того, що відбувається. Пропонуємо до вашої уваги чергову добірку експертних думок.

Шоста доба російського вторгнення: від кого і від чого залежить результат цієї війни

Борд у Полтаві. Фото: з відкритих джерел

РФ зараз зазнає втрат і на даному етапі отримала військову поразку

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує на важливості того, що 28 лютого, на п'яту добу російського вторгнення, відбулися переговори між офіційними делегаціями Києва та Москви. Переговори, які поки що завершилися нічим.

"Зважаючи на все, РФ продовжує наполягати на нездійсненному ультиматумі – визнання Криму російським, т.зв. "Л/ДНР" – в адмінкордонах Донецької та Луганської областей, нейтральний статус України, "денацифікація та демілітаризація". Це точно розмова ні про що. Але, зважаючи на те, що якісь контакти почалися, що Росія сама хотіла цих переговорів, їм сильно "припікає". Втім, зважаючи на все, це була просто "пристрілка". Промацування позицій сторін. І недарма в російську делегацію входив Мединський – колишній міністр культури, один із ідеологів т.зв. "русского мира". Йти на умови, що висуваються, ми, звичайно, не можемо. Опір українського народу російській агресії – величезний. Супротивника ми знищуємо вже тисячами. Ніхто здаватися не збирається. Більше того, ми висуваємо свої умови. Враховуючи, що саме РФ зараз зазнає втрат і на даному етапі, по суті, зазнала військової поразки, ми ведемо мову про деокупацію Донбасу та Криму. Поки не йдеться про репарації, але це точно буде наступний етап. Збитки, які Україні завдала РФ, вони мають і оплачувати", – упевнений експерт.

Він акцентує, що, незважаючи на переговори, росіяни продовжували і продовжують по-звірячому обстрілювати житлові райони зі зброї масового враження. "Гради", балістичні ракети, вакуумні бомби і так далі.

"Вони пішли на воєнні злочини. У Харкові, Чернігові, Бучі, Києві тощо. Зрозуміло, що агресор хоче залякати українців. Щоб була паніка, щоб наша армія не могла ефективно здійснювати відсіч", – пояснює Тарас Загородній дії загарбників.

Тим часом, санкції, накладені на Росію за її варварство, вже дають ефект.

"РФ відрізають від фінансового світу, фактично конфісковано її валютні резерви, які перебувають за кордоном. А це близько 70% всього, що було накопичено. Йдеться про 450-500 млрд доларів, про кошти у казначейських паперах США, у золоті. Доступу до цього РФ зараз немає, – підкреслює експерт. – Захід, звісно, міг і раніше дати нам більше зброї. Але тут важливо розуміти, що світ влаштований цинічно. І нікому не дають зброю, доки не побачать готовність до опору агресії. Ми таку готовність продемонстрували. Тому саме зараз різко виросли військові, і не лише постачання в Україну від країн Заходу".

Тарас Загородній зазначає, що пройшла інформація, що ЄС надає Україні 70 винищувачів, а Польща надає свої аеродроми для розміщення авіації. Враховуючи, що Польща – це вже територія НАТО, ніхто бомбити поставлених нам Су-24 та Міг-29 не ризикне.

"Санкції проти РФ вводять навіть країни, які були нейтральними (як та ж Швейцарія), а та ж Норвегія йде на безпрецедентний для себе крок, надаючи нам зброю. Як і Фінляндія, та інші країни, які розуміють – якщо впаде Україна, то вони наступні. Допомагають і Штати, адже на кону – престиж США як наддержави, з якою Україна підписала низку угод, зокрема сумнозвісний Будапештський меморандум. До нас надходять та продовжать надходити засоби ППО, ПЗРК, які зараз вкрай необхідні", – розповідає експерт.

Він вважає за правильно, якби, як ініціювали і сама Україна, і низка держав Східної Європи, прискорилося прийняття нашої країни до ЄС.

"Навіть статус кандидата в ЄС вже відкриє доступ до фінансування з європейських фондів. Ми можемо отримувати гроші на підтримку економіки, яка зараз у жахливому стані – зі зрозумілих причин. І не лише на це, – пояснює Тарас Загородній. – Україна зараз у топах усіх світових ЗМІ. Світ нам допомагатиме. Але зараз все залежить саме від нас. Від волі українського народу до опору та подальшого знищення противника".

Росія воює за створення нової залізної завіси. Україна бореться, щоб не потрапити за цю завісу

Політолог Петро Охотін вважає головним підсумком перших переговорів із початку російського вторгнення те, що Росії не вдалося дотиснути українську сторону.

"Основна вимога Кремля (серед іншого божевільного набору на кшталт визнати Крим російським) – нейтральний статус України. Нейтралітет не можна було пояснити громадянам у 2014 році. Зараз, після нападу Росії, українці точно в ньому не зацікавлені, – упевнений експерт. – Ну, те, що переговори проходили під тиском, підтверджують обстріли, які в цей час зазнавали українські міста, включаючи Харків. І на цьому, до речі, наголосив президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що обстріл під час переговорів є саме елементом тиску".

Петро Охотін не виключає, що російсько-українська війна може міняти баланс сил.

"НАТО розуміє: Москва веде бойові дії поряд із межами альянсу. Багато що залежить від нашої перемоги. Росія воює за створення нової залізної завіси. Україна бореться, щоб не потрапити за цю завісу", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, чи продовжить Путін своє вторгнення в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини