Головна Новини Суспільство події Шок від звірств режиму Путіна: що стоїть за прозрінням Штайнмаєра – хто в Європі наступний
commentss НОВИНИ Всі новини

Шок від звірств режиму Путіна: що стоїть за прозрінням Штайнмаєра – хто в Європі наступний

Німеччина довгий час залишалася найнадійнішим партнером Росії в Європі, але після звірств путінського режиму в Україні навіть Берлін різко почав прозрівати

5 квітня 2022, 12:58 comments1207
Поділіться публікацією:

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вперше заявив, що припускався помилок у своїй політиці щодо РФ. Також Німеччина надсилає 40 російських дипломатів після кошмарів, що росіяни створили в Бучі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчать такі "прозріння" і чи варто очікувати продовження.

Шок від звірств режиму Путіна: що стоїть за прозрінням Штайнмаєра – хто в Європі наступний

Буча. Фото: з відкритих джерел

Тепер логічними були б подібні до Штайнмаєра заяви з боку екс-канцлера Німеччини Меркель і чинного президента Франції Макрона

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко упевнений, що ми почули важливе визнання.

"Штайнмаєр фактично розпочав покаяння. Для німців, тим більше старшого віку, цей процес не такий складний як для інших європейців. Німці це вже робили до жертв Другої світової. Покаяння були щодо Франції, Польщі, всіх східноєвропейських країн, які постраждали від німецько-фашистських загарбників", – наголошує експерт.

На його думку, зараз важливо дивитись, що буде далі. Хтось ще приєднається до покаяння, хтось раптом "прозріє".

"Штайнмаєр визнав помилковість будівництва "Північного потоку-2", а також те, що йому та Заходу не вдалося створити спільний європейський будинок, до якого входила б Росія, не вдалося інтегрувати її у спільну архітектуру безпеки. Тепер логічними були б подібні заяви з боку екс-канцлера Німеччини Ангели Меркель та чинного президента Франції Еммануеля Макрона, які проводили проросійську політику в Європі, – вважає Павло Жовніренко. – У Макрона, до речі, це був би єдиний варіант здобути перемогу на виборах, перший тур яких відбудеться вже 10 квітня. А головний його суперник – лідер ультраправої партії "Національне об'єднання", ставлениця Кремля – Марін Ле Пен. У гонці беруть участь інші проросійські кандидати. І Макрону доведеться визначитися – він виступає все ж таки за демократичні цінності або намагатися навести мости з Путіним, який їх системно підриває".

У нинішніх критиків Росії, таких як Штайнмаєр, у німецьких та французьких еліт відбувається моральний злам

На думку експерта аналітичного центру Democracy House Анатолія Октисюка, після жахливих подій під Києвом у західних еліт, особливо європейських, стався своєрідний розрив шаблону. Шок.

"Бо всі ці звірства відбуваються в 21 столітті, в Європі, нехай навіть у Східній. Так, у 90-х була балканська війна з масою жертв, з воєнними злочинами. Але саме зараз на території України відбувається найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової. З неймовірно жорстокими діями з боку агресора – Росії", – пояснює експерт.

Він вважає, що у західних еліт, справді, змінюється сприйняття Росії та її керівництва. Якщо раніше їх вважали авторитарними шахраями та корупціонерами, заплющуючи очі на ті чи інші злочини путінського режиму, то тепер ці злочини такі явні, масштабні та жахливі – що "не помітити" їх не вдадуться. Навіть якщо хочеться.

"У нинішніх критиків Росії, таких як Штайнмаєр, у німецьких та французьких еліт відбувається моральний злам. Починається докори совісті. Адже вони десятиліттями просували на Заході російські наративи, вели спільні проекти, говорили про важливість вибудовувати з РФ прагматичні та довірчі відносини. По суті, вигодовували цього звіра, намагалися його включити до європейського простору, до європейської архітектури. А виявилося, це як ввести вбивцю в спокійну мирну сім'ю. Росіяни творять злочини, здійснюють геноцид, які у 21 столітті здавалися неможливими. Принаймні у Європі. І нехай із надломом, нехай із надривом, європейці, навіть нещодавно близькі до РФ, змушені на це реагувати відповідним чином", – зазначає Анатолій Окстісюк.

На його думку, у геополітичному сенсі це все веде до корінного зламу світової системи безпеки, до вибудовування найпотужнішої антиросійської коаліції, рівної якої не було. Тому що нічим ті звірства, які творить Росія, виправдати не можна. І найжорстокіші санкції – мінімальне, чим можна відповісти на злочини проти людства у виконанні агресора.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський прокоментував можливість переговорів із Путіним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини