Головна Новини Суспільство події Широкомасштабний наступ та знову мобілізація: експерти оцінили ймовірність
commentss НОВИНИ Всі новини

Широкомасштабний наступ та знову мобілізація: експерти оцінили ймовірність

Росія не ризикне піти на відкрите вторгнення, але провокації можуть бути

2 листопада 2021, 13:15 comments1618
Поділіться публікацією:

Видання Politico опублікувало супутникові знімки, які підтверджують нещодавні повідомлення The Washington Post про те, що Росія знову концентрує війська та військову техніку на кордоні з Україною. Про що говорить те, що відбувається? Як слід реагувати? На ці та інші питання в ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" відповіли наші експерти.

Широкомасштабний наступ та знову мобілізація: експерти оцінили ймовірність

Танки. Фото з відкритих джерел

Поки що не слід говорити, що ми стоїмо на межі війни і що потрібно почати мало не тотальну мобілізацію

Генерал армії України, ексглава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що Росія продовжує підвищувати ставки у відносинах з Україною у протистоянні з НАТО.

"Кремль дратують нові заяви про рух України до Альянсу, про появу тут навчальних центрів країн НАТО з підготовки наших військових, спільні навчання, захід флагманів ВМС США та Великобританії у Чорне море. Росія сприймає це як спробу розмістити навіть без вступу до НАТО війська Альянсу в Україні. Взяти під контроль систему влади в Україні, військовий сектор, безпековий сектор – як це трактують росіяни. Нагнітають із цього приводу потужно, зокрема в інформаційному просторі. І попереджають – діятимемо жорстко", – пояснює генерал.

На його думку, росіяни не просто концентрують війська біля наших кордонів. Вони проводять маневрування. Проводили навчання у Білорусі – залишили частину війська там. Проводили навчання на своїх західних кордонах (тобто біля російсько-українського кордону), залишили частину військ і техніки там. І ця концентрація справді збільшується. Ціль – показати, що РФ готова до радикальних військових дій. Але із застереженням – що це лише у відповідь на якісь дії НАТО в Україні. Формування тут нових баз, розміщення нових центрів, баз (у тому числі військово-морських), поява нових видів озброєння та техніки (а нам уже три транші надали, включаючи "Джавелін"). Отже, Росія пояснює свої дії лише як кроки у відповідь.

Але, заспокоює Микола Маломуж, за даними нашої військової розвідки, стратегічної розвідки – реальної концентрації військ у кількості, достатньому для завдання удару – немає. Маневрування є, якесь збільшення – є. І це фіксується супутниками, зокрема американськими. Але навряд чи варто говорити, що РФ готується до широкомасштабної воєнної операції, вважає генерал.

Він упевнений, що в ситуації, що склалася, треба об'єктивно оцінювати обстановку, контролювати переміщення російських сил і коштів біля наших кордонів. І не піддаватись на провокації. Адже РФ може використати будь-який привід, будь-яке зіткнення, щоб розшити зону бойових дій.

"Важливим є контроль з боку розвідки (стратегічної, військової, тактичної), важливо бути готовими до будь-якого розвитку подій. Але не слід говорити, що ми стоїмо на межі війни і що треба почати мало не тотальну мобілізацію. Потрібно вироблення збалансованої політики оборони. І стратегічна політика щодо переговорного процесу, – пояснює Микола Маломуж. – Потрібно підключати дипломатичні канали, оперативні канали по лінії спецслужб. Залучати не лише наших партнерів із США та ЄС, а й із Туреччини. Поставити питання, які нас турбують, російському керівництву – і офіційно, і неофіційно. Краще попередити загрозу, ніж припустити, щоб вона стала реальністю".

До розв'язання питань щодо пуску газу по "Північному потоку-2" наступу точно не буде

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений: знімки та інформація, які з'явилися, свідчать про те, що Росія продовжує "кошмарити" Україну, щоб домогтися якихось поступок у Мінському процесі й не лише.

"Широкомасштабного наступу точно не буде. Принаймні, до розв'язання питань щодо пуску газу "Північним потоком-2". Нинішній тиск спрямований на примус України (можливо шляхом стимулювання з боку Заходу) до укладення угоди нової газової угоди з Росією – на кшталт Харківських угод-2", – вважає Павло Жовніренко.

Але якщо перші "Харківські угоди" дозволили залишитися в Криму російському Чорноморському флоту (і це гірко нам поринуло у 2014), то тепер в України в обмін на збільшення транзиту, на подачу газу, вимагатимуть політичних поступок, насамперед по Донбасу.

"Наприклад, прийняття формули Штайнмайєра, переговори прямі між Києвом та Донецьком-Луганськом. Думаю, у цьому причина нинішньої концентрації російських військ біля українських кордонів", – каже Павло Жовніренко.

Зазначимо, що українське оборонне відомство заперечує оприлюднену The Washington Post публікацію про те, що РФ збільшує свій військовий контингент біля наших кордонів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини