Головна Новини Суспільство події Шантаж по-російськи: як подолати продовольчу кризу у світі – що може змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Шантаж по-російськи: як подолати продовольчу кризу у світі – що може змінити ситуацію

Продовольча криза, спричинена блокуванням морських портів в Україні, вже призвела до підвищення цін на продукти

17 травня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Високий представник ЄС Жозеп Боррель запевняє, що Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки, призначені для експорту зернові, заблоковані в морських портах внаслідок військової агресії Росії. У свою чергу, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк акцентує, що від того, як Україна отримає зброю для відсічі російської агресії, залежить зниження цін на продовольство в усьому світі. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці заяви, логіку дій Росії та шляхи вирішення продовольчих їй продовольчих проблем.

Шантаж по-російськи: як подолати продовольчу кризу у світі – що може змінити ситуацію

Українські порти. Фото: з відкритих джерел

Робиться все, щоб максимально спростити бюрократичні процедури та прискорити експортний процес

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює:

"У рамках нещодавно проведеної зустрічі представників G7 (Великої сімки) там були і представники міністерств аграрної політики. У тому числі – з України. Було багато зустрічей. Одне з ключових питань, яке активно порушує зараз світова спільнота та українське керівництво – можливості для збільшення експорту зернових з території України. Тому що у нас перехідних залишків, які ми могли б експортувати – близько 20 млн. тонн. А це є суттєвим показником для світу, особливо тих країн, куди ми традиційно багато експортували. Та ж Північна Африка, Близький Схід, багато в чому залежить від нашої сировини. Більше того, відсутність на світовому ринку українського продовольства спричинила стрімке зростання цін".

З огляду на все це, продовжує експерт, триває активна дискусія щодо необхідності відкриття "зелених коридорів" для експорту української продукції. У тому числі на наших західних кордонах, щоб це робити хоча б сухопутним шляхом (автотранспорт, залізничний транспорт). Йдеться, зокрема, про створення пропускного пункту, де позачергово пропускалися б з України фури з продовольством – пшеницею та іншими культурами. Про збільшення співробітників фіто-санітарних служб, які б сприяли якнайшвидшому оформленню необхідних документів.

"Робиться все, щоб максимально спростити бюрократичні процедури та прискорити експортний процес. Далі зерно через європейські порти (Польща та Литва – як мінімум) доставлятимуться країнам-споживачам", – розповідає Денис Марчук.

За його словами, всі ці процедури дали б нам додаткові можливості для збільшення експорту, який у квітні становив лише 1,1 млн тонн. Завдання варто вийти хоча б на половину тих можливостей, які нам давали заблоковані в даний момент порти. Якщо через них ми експортували близько 5 млн. щомісяця, то тепер спробуємо на суші вийти на 2-2,5 млн.

"Щодо забезпечення продуктами власне українців – із цим немає проблем, – запевняє заступник голови ВАР. – Ми зараз входимо у фазу піку сезонних овочів та фруктів, є великі запаси зернових. Через півтора місяці входитимемо в активну фазу збирання озимих культур. Інша справа – вартість продукції. Вона, звісно, пішла вгору. Збільшилися витрати на логістику, паливо, що відбивається вартості кінцевого продукту. Але ні голоду, ні дефіциту Україні не загрожують".

Ну, а Росія, звісно, до всіх інших злочинів проти людства, поводиться ще й як країна-продовольчий терорист, акцентує Денис Марчук.

"Ми вже не раз порушували це питання. Росіяни шантажують увесь світ, захопили контроль над Чорним морем у районі України, не даючи кораблям із тим самим продовольством ні вийти від нас, ні пройти до нас. Думаю, так Кремль намагається не лише нашкодити Україні, а й намагається впливати на позицію світової спільноти в контексті своїх інтересів. Негласно вимагаючи, наприклад, послаблення санкцій. Провокування голоду в багатьох країнах, загроза всьому світу — цілком у дусі Росії, яка стріляла і стріляє у мирні українські мирні міста", – резюмує експерт.

Російсько-українська війна серйозно вплине на продовольчу безпеку

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько нагадує, що Україна як і Росія є великим експортером продовольства. Для нас це валютний виторг, а для багатьох людей у світі – це питання виживання.

"Російсько-українська війна серйозно вплине на продовольчу безпеку. І це чудово розуміють на міжнародному рівні. Багато людей у світі голодуватимуть через цю війну. Тим більше, якщо не буде знайдено способу налагодити експорт із України у необхідному обсязі", – попереджає Олександр Солонько.

Він наголошує, що найдешевший спосіб, він же найефективніший – це морські перевезення, які зараз заблоковані.

"Ймовірно, росіяни розраховують на те, що дефіцит продовольства створить нові осередки нестабільності та конфліктів, зокрема військових. І західним країнам доведеться переключати свою увагу на них, відволікаючись від російської озброєної агресії", – пояснює експерт логіку агресора.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Зеленський висловився про долю військових Азовсталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини