Рубрики
МЕНЮ
Черновалова Кристина
Середній чек на харчування в українських ресторанах підвищився до 643 грн, порівняно з 595 грн у 2023 році. Про це заявив Михайло Селецький, Head of Sales компанії expirenza by mono, під час конференції Salt. Найвищий показник зафіксовано у сфері доставки їжі — середній чек тут склав 815 грн.
Середній чек у ресторанах України піднявся
За даними expirenza, найменші витрати спостерігаються у фастфудах і кав'ярнях — тут середній чек складає 135 грн. Натомість у ресторанах dine-in форматів витрати громадян сягають 643 грн. Це свідчить про зміну харчових уподобань українців, адже все більше людей починають віддавати перевагу обідам та вечері поза домом.
Так, у липні 2024 року 28% населення обрали заклади для харчування, що майже вдвічі більше порівняно з 16,2% у 2021 році.
Найбільший приріст кількості закладів, гостей та їхніх витрат зафіксовано у місті Яремче, що на Івано-Франківщині. Зокрема, кількість закладів тут зросла на 161%, кількість відвідувачів — на 217%, а витрати — на 369%.
Мукачево також демонструє позитивні результати: приріст витрат тут склав 220%, гостей — 106%, а кількість закладів збільшилася на 50%. Слідом за Мукачевим іде Кам’янець-Подільський, де приріст витрат склав 199%, кількість гостей збільшилася на 91%, а кількість закладів — на 48%.
Інші міста, що входять до лідерів за цими показниками, — це Ужгород (180%, 100%, 37%) та Івано-Франківськ (157%, 70%, 72%).
Водночас спостерігається зниження витрат, кількості гостей та закладів у містах, розташованих ближче до зони бойових дій. Серед таких міст — Херсон, Чернігів, Черкаси, Запоріжжя та Харків. Причини зниження цих показників очевидні — безпекова ситуація та міграція населення вплинули на відвідуваність закладів громадського харчування у цих регіонах.
Новини