Головна Новини Суспільство події Що робити з ракетним паливом на підприємстві у Дніпрі: рішення комісії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити з ракетним паливом на підприємстві у Дніпрі: рішення комісії

Отруйна речовина зберігається неподалік від жителів міста. Що планує робити уряд?

19 жовтня 2021, 13:30
Поділіться публікацією:

Урядова комісія розглянула надзвичайну техногенну ситуацію, яка загрожує здоров'ю та безпеці жителів Дніпра, повідомляє прес-служба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Що робити з ракетним паливом на підприємстві у Дніпрі: рішення комісії

Завод "Південмаш" - фото з сайту підприємства

Техногенна загроза існує у зв'язку із зберіганням на території заводу "Південмаш" (Південного машинобудівного заводу ім. Макарова) некондиційного гептилу – одного з компонентів ракетного палива. Речовина є токсичною, канцерогенною,  вибухонебезпечною і знаходиться у місті-мільйоннику, тому проблемою займались представники багатьох державних установ: Державного космічного агентства України, Мінстратегагропрому, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України.

Комісія побувала на підприємстві і подивилась, у яких умовах зберігається кондиційний та некондиційний гептил: місця для зберігання, стан складів, наявність документації. Сформовано низку висновків та пропозицій, які повинні уберегти городян від техногенної катастрофи:

- станом на день перевірки немає аварійних витоків гептилу;

- існує реальна загроза виникнення надзвичайної ситуації;

- необхідно провести заходи – невідкладні і середньострокові – щоб гарантувати безпечне зберігання високотоксичних компонентів ракетного палива на території заводу та утилізувати некондиційні складники до 2023 р.

11 жовтня 2021 р. Олексій Василенко, провідних спеціаліст "Південмашу", написав у Facebook, що термін придатності резервуарів для гептилу закінчується і, якщо він потрапить у повітря, у безпосередній зоні ураження опиниться 100 тис. людей. Щорічні витрати підприємства на зберігання токсичної речовини – 20 млн грн. Кошти надавались з бюджету України, однак кілька років підряд не виділяються. 

Видання "Коментарі" раніше публікувало інформацію про компанію вихідця з України, який запускає ракети в космос.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини