Головна Новини Суспільство події Що означає реструктуризація боргу України: чи дійсно дефолт відміняється
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає реструктуризація боргу України: чи дійсно дефолт відміняється

Україна продовжує мати можливість брати нові зобов'язання

22 липня 2024, 17:55
Поділіться публікацією:

Україна домовилася з власниками єврооблігацій щодо реструктуризації зовнішнього боргу. Про це повідомив міністр фінансів Сергій МарченкоУгода забезпечить економію 11,4 мільярда доларів США на обслуговуванні боргу протягом наступних 3 років. До 2033 року економія складе 22,75 мільярда доларів США. Це звільнить фінансові ресурси, які можуть бути спрямовані на оборону та соціальні видатки, підкреслив міністр. Що це означає? Чи дійсно дане рішення допоможе Україні уникнути дефолту? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що означає реструктуризація боргу України: чи дійсно дефолт відміняється

Долари. Фото: з відкритих джерел

Україна продовжить розвиватися

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що домовленість щодо реструктуризації зовнішнього боргу означає, що нам не треба буде сплачувати гроші по єврооблігаціям прямо в цьому чи в наступному році. 

"Це означає, що ці платіжки перенесені на 2029-2033-й роки і в принципі цим перенесенням дещо змінюються умови, але вони змінюються не критично. Тобто навантаження саме на цей рік, яке дуже складне і дуже високе, пом'якшено. І реально тут немає якихось передумов того, що Україна не зможе платити, а, якщо не зможе платити, то наступає дефолт. Тобто дійсно загроза дефолту була. Наразі вона принаймні ліквідована в тій формі в якій вона була і це безумовно позитивно. Адже Україна продовжує розвиватися. Країна продовжує обслуговувати свій зовнішній борг. Ми продовжуємо мати можливість брати нові зобов'язання. Тому що, якщо в країні дефолт, то їй ніхто нічого більше не буде давати. А в даному випадку Україна може брати наступні облігації. Так, можна говорити, що можна було б поступити по-іншому, але в принципі рішення позитивне. З нього випливає, що зменшиться навантаження на дохідну частину бюджету, знизиться навантаження на витратну частину бюджету", – говорить експерт.

Олексій Плотніков відмітив позитивний момент, що саме зараз прийнято таке позитивне рішення, що однозначно позначиться на нашій економіці. До того ж, зовнішні надходження знову можуть безперешкодно надходити. Мова про гранти, іноземну допомогу. 

"Звичайно це також вплине на те, що не буде так стрімко знецінюватися гривня. Попит на іноземну валюту має зменшитися", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Будуть випущені нові бонди погашенням тіла 2029-2036 року

Економічний експерт Данило Монін звернув увагу, що перш ніж коментувати це рішення потрібно знати всі складові підписаної угоди, треба розуміти, що в ній прописано, а детальної інформації поки що у відкритому доступі не так багато.

"Але з тієї інформації, яка є, можна сказати, що будуть випущені нові бонди погашенням тіла 2029-2036 року. Крім того, буде знижено відсотки і замість 150 млрд гривень у 2024 році, швидше за все, треба буде заплатити 1.75% від 40% 23.4 млрд доларів – близько 160 млн доларів", – зазначив експерт.

У підсумку, наголошує Данило Монін, 23.4 млрд боргу буде обміняно на 9.36 млрд купонів серії А та 5.38 млрд серії B. Загальна сума списання боргів – 37%.

"Але, якщо номінальний ВВП більший за прогнозний у 2028 році, а ймовірність цього я оцінюю практично на рівні 100%, то Україні необхідно буде ще сплатити тіло 12% від 23.4 млрд. Це ще 2.8 млрд доларів тіла залежних від зростання облігацій з погашенням у 2035 році -2036", – прокоментував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає на українців: чому Кабмін більше не може відкладати підвищення податків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини