Головна Новини Суспільство події Що не так з новим меню у школах
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так з новим меню у школах

Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі

14 січня 2022, 00:12 comments1271
Поділіться публікацією:

З 1 січня українські школи та дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів та м'яса. Водночас оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями та високими цінами, кажуть, що дітям дають несолону їжу та несолодкі напої, які діти відмовляються їсти. Клопотенко просить перевіряти меню їдальні конкретної школи з новими нормами та скаржитися до Держспоживслужби у разі їх невідповідності. А також обіцяє й надалі працювати над підвищенням класифікації кухарів.

Що не так з новим меню у школах

Шкільне меню - фото з відкритих джерел

Реформа шкільного харчування – ініціатива першої леді Олени Зеленської. Активна робота над перервами тривала в останній рік. Її мета, за словами Зеленської, змінити не лише культуру харчування українців, а й їхні харчові звички. Роз'яснення щодо нових норм харчування, що почали діяти з 1 січня. До цього діяли норми харчування з 1956 року. У коментарях до посту Євгена Клопотенка та у батьківських групах батьки обговорюють нове меню. Хтось скаржиться, що дитина повертається додому голодною, страви, які давали дітям як хліб з маслом та солодкий чай, з меню прибрали, а бурякові оладки не всім до смаку. Особливо обурило батьків, що більшість страв повністю без солі чи цукру. А дітям це не подобається.

"Діти їдять вибірково. Чай чи компот. І хліб. Два шматочки хліба замість повноцінного обіду… Дивне повноцінне харчування", — розмірковує Олена Лизвінська, експерт з безпеки дітей, і додає: "Інші діти просто не їдять. Їжу викидають".

Батьки також відзначають зменшення розміру порцій та збільшення вартості.

"Порції знизили, зате ціну з 37 грн підняли до 45 грн, бо додали овочі", — написала Вікторія Сохацька з Одеси у коментарях до поста Клопотенка.

Інші батьки озвучили також вартість харчування в 52 грн. та 97 грн.

Кулінарний експерт та засновник соцпроекту "Нове шкільне харчування" Євген Клопотенко з розумінням поставився до того, що не всім сподобалось оновлене меню.

"Рецепти затвердили ДПС та МОЗ (рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню у норми або складати його на основі розроблених нами рецептів", — написав він.

Нагадаємо, в Україні на фінішну пряму вийшла реформа харчування в українських школах. З 10 січня школярі у своїх тарілках побачили нові страви. Меню становив найпопулярніший у країні кулінар Євген Клопотенко. У його концепції було закладено філософію здорового харчування з тих продуктів, які можуть собі дозволити закупити школи – це менше хліба, солі, цукру, але більше овочів, фруктів, м'яса. Однак у соцмережах батьки обурені стравами, які подають їх дітям цього тижня — не всі школярі хочуть їсти ці страви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини