Головна Новини Суспільство події Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження

Дослідження про настрої серед громадян України щодо наступу Росії та вступу до НАТО

27 січня 2022, 13:55
Поділіться публікацією:

Українців запитали, чи обізнані вони щодо можливої військової агресії Росії та що вони думають вступ до НАТО. Соціологічне дослідження проводив Український інститут майбутнього спільно з соціологічною компанією “Нью Імідж Маркетинг Груп”. Онлайн-опитування по інтерактивній структурованій анкеті було проведено в січні 2022 року. Вибірка становить 1200 респондентів. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2,89%.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження

Українці висловилися про можливе вторгнення, фото з відкритих джерел

За результатами опитування 35% українців кілька разів на день переглядають новини про зовнішньо політичну ситуацію. В переважній більшості це чоловіки віком старше 45 років. Взагалі не стежать за новинами про конфлікт України та Росії лише 8% опитаних, рідко переглядають їх — 19%. Найменше ця тема цікавить молодь віком від 18 до 27 років. Найбільше зацікавлені громадяни віком понад 45 років.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 2

82% опитаних знають про ситуацію з нарощенням військ Росії біля кордонів з Україною й лише 3% заявили, що не чули про це. За регіональним розподілом частка обізнаних щодо ситуації з можливим вторгненням майже однакова.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 3

Думки українців щодо причин нарощення військ Росії розділилися. 37% вважають, що такі дії сусідньої країни спрямовані на те, щоб таким чином поторгуватися для отримання гарантів про невступ України до НАТО. 33% вважають, що загроза військового нападу цілком реальна. 10% впевнені, що загрози війни немає. З них половина говорить, що це результат інформаційної політики з боку західних партнерів, інша половина вважає такі дії Кремля "брязкання" зброєю. 12% відповіли, що не мають однозначної думки з цього питання.

Опитані віком від 18 до 45 років однаково відповіли про те, що є реальна загроза війни. Про торг з боку Росії заявили 44% опитаних віком 45+ й лише 26% молоді.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 4

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 5

40% респондентів висловилися, що підтримують вступ України до НАТО, 24% обрали відповідь "скоріше підтримую". Зовсім не підтримують лише 9%, не визначилися з відповіддю 6%. В переважній більшості тих, хто виступає "за" вступ до Альянсу — це люди віком від 28 років. За регіональним розподілом найбільше прихильників вступу до НАТО в Києві, західних регіонах та північних — 55%, 50%, 43% відповідно. На півдні і в центральних регіонах схвально однозначно підтримують курс на приєднання до Альянсу 35% та 37% відповідно.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 6

Відповідь "Вступ до НАТО ймовірний, але не найближчими роками" обрали 36% респондентів. Сумніваються у реалізації цього 25% опитаних. В той же час жінки більш оптимістично налаштовані, ніж чоловіки. Вірять у вступ в найближчі роки 38% жінок й 34% чоловіків.

А от дій з боку влади України для забезпечення захисту країни недостатньо, так вважає 64% респондентів. З них 47% обрали відповідь "скоріше ні" й 17% — "точно ні". Таку думку розділяє більше жінок, ніж чоловіків — 64% та 62% відповідно. Про те, що дій влади достатньо говорять 36% громадян.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 7

Кількість згодних піти служити в тероборону стало більше — 56%, не готові — 44% респондентів. Серед тих, хто пішов би захищати Батьківщину в територіальних формуваннях більше чоловіків — 68%, ніж жінок — 48%.

Що думають українці про ймовірну війну з Росією та вступ до НАТО: дослідження - фото 8

Як повідомляв портал, стало відомо кого братимуть добровольцями територіальної оборони.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини