Головна Новини Суспільство події Що буде з шахтами України – розповів прем'єр Шмигаль
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з шахтами України – розповів прем'єр Шмигаль

Концепція програми вже затверджена

30 жовтня 2021, 14:10
Поділіться публікацією:

29 жовтня Денис Шмигаль анонсував трансформацію регіонів України, де видобували вугілля. Про це повідомляють у пресслужбі Кабінету міністрів.

Що буде з шахтами України – розповів прем'єр Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, фото Telegram

За його словами, в нашій державі почала діяти державна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Однак в той же час він наголосив, що це зовсім не означає, що шахти закриватимуть. Трансформація має проходити певними етапами. Під час цих етапів до розвитку цих регіонів залучатимуть інвестиції. Вугільні регіони будуть переорієнтовуватися на інші види економічної діяльності.   

Концепцію "Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року" було схвалено в вересні постановою Кабміну від 22 вересня.

"Справедлива трансформація — це модель розвитку регіону, що передбачає гідне життя та достатній заробіток усім мешканцям, в тому числі працівникам, на яких вплине процес відмови від викопного палива (ліквідація виробничих потужностей, закриття вугледобувних підприємств тощо)", — йдеться у тексті Концепції.

Також повідомляється, що буде трансформовано 20 вугільних громад, де проживає близько 850 тис. осіб. У вугільних регіонах планують створити три центри  креативної економіки та розвитку інфраструктури для понад п’яти індустріальних  парків (загальною площею понад 200 га).

Наразі вже розпочато процеси ліквідації державних шахт через розробку планів трансформації для кожної вугільної громади. Орієнтовний загальний обсяг фінансування Програми на 2022-2030 роки становить 15,7 млрд гривень, з яких з державного бюджету — 3,6 млрд гривень.

Відповідно до постанови "Про внесення зміни до пункту 12 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі", якщо є заборгованість із заробітної плати гірникам, то бюджетні кошти будуть перераховуватися на рахунки підприємств з певними умовами.

Як повідомляв портал "Коментарі", українські ТЕС не отримають російського вугілля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини