Головна Новини Суспільство події Що буде з цінами на енергоносії з травня 2022 року й що означають норми Меморандуму з МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з цінами на енергоносії з травня 2022 року й що означають норми Меморандуму з МВФ

Глава уряду пояснив, що прописано в Меморандумі між МВФ та Україною

21 грудня 2021, 08:55
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі програми "Свобода слова" розповів, що означає Меморандум з МВФ та як змінюватиметься ціна на енергоносії з травня 2022 року. 

Що буде з цінами на енергоносії з травня 2022 року й що означають норми Меморандуму з МВФ

Що буде з цінами на газ, фото з відкритих джерел

"Завдання українського уряду захистити громадян, забезпечити стабільність цін, зрозумілість і передбачуваність. Україна вже живе в ринковій економіці з точки зору ринку електроенергії, ринку газу. Сьогодні ціна на газ є річною. Річний тариф на наступний рік буде переглядатися компанією "Нафтогаз". В залежності від того, якою буде ціна на зовнішніх ринках, від того, скільки буде газу в Україні, а ми працюємо над збільшенням видобутку, буде формуватися річний тариф на газ", — наголосив прем'єр.

Керівник уряду зазначив, що нинішня ціна на енергоносії є ринковою. Меморандум з МВФ — це двосторонній документ, який підписує і Україна і МВФ. За його словами, там немає вимог МВФ, там є спільна домовленість, як Україна буде рухатися. Також прем'єр додав, що там закріплені ті основи, які є базою економічного розвитку й там прописані кроки щодо подальшого розвитку енергетичного ринку.

Денис Шмигаль пояснив, що 2021 — це був перший рік, коли Україна перейшла по газу і по електроенергії в ринкові умови. Тому норми Меморандуму — "це не про катастрофічний ріст цін".

Очільник Кабміну додав, що в уряду є розуміння як Україна буде підвищувати свою енергонезалежність. Вже розроблено стратегію економічного розвитку на 10 років та бюджетну декларацію на три роки. Якщо буде виникати загроза монопольного зловживання чи загроза необгрунтованого росту цін, то уряд буде безперечно втручатися, крім того, для запобігання цьому працюють механізми антимонопольного законодавства.

Як повідомляв портал "Коментарі", чим може обернутися пенсійна реформа і чи можна заощаджувати у гривні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини