Головна Новини Суспільство події Ще один непростий тиждень війни позаду: головні підсумки та успіхи для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ще один непростий тиждень війни позаду: головні підсумки та успіхи для України

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію із закликом до всіх держав — учасниць організації визнати росію «терористичним режимом»

16 жовтня 2022, 13:00 comments1084
Поділіться публікацією:

Ексклюзивно для видання "Коментарі" експерти проаналізували найважливіші події минулого тижня для України.

Ще один непростий тиждень війни позаду: головні підсумки та успіхи для України

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Жоден з фейкових "референдумів", організованих росією на території України, не визнано громадськістю

За словами політичного експерта Дениса Гороховського, тиждень, що минає, був дуже насиченим у контексті міжнародних подій для України.

"По-перше, було ухвалено резолюцію Генасамблеї ООН, згідно з якою не визнаються жоден з фейкових "референдумів", організованих росією на території України. Причому тут важливий, як сам факт резолюції, так і значне скорочення країн, які раніше займали нейтральну або проросійську позицію. Усього п'ять країн із 193-х, які беруть участь у голосуванні, були проти цієї резолюції (включаючи саму росію), що говорить про явну втрату кремлівським режимом міжнародної підтримки", – зазначає експерт.

Слідом, продовжує він, було друге знакове голосування – Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію із закликом до всіх держав — учасниць організації визнати росію "терористичним режимом". На думку делегатів ПАРЄ, незаконна анексія окупованих українських територій, загрози застосування ядерної зброї та посилення репресій усередині Росії роблять цю країну "терористичною".

"Водночас, на всіх рівнях Україна веде переговори зі світовою спільнотою про інші спільні активності, які можуть прискорити наближення нашої перемоги. Так, наприклад, президент Володимир Зеленський заявив про зустріч із зустрічі країнами-донорами, МВФ та Світовим банком, на якій обговорювалася можливість створення фінансового "Рамштайну" для України", – наголошує Денис Гороховський.

Він також нагадує, що паралельно ведуться переговори з ГА ООН, Європарламентом та ще низкою міжнародних організацій щодо створення Спеціальної екологічної моніторингової місії (СЕММ).

"З цією ініціативою, яку підтримав український парламент, виступила нардеп Олена Криворучкіна, – пояснює експерт. – Створення СЕММ дозволить значно посилити позицію України у питанні притягнення Росії до відповідальності за збитки, завдані навколишньому середовищу України (на сьогоднішній день сума збитків вже змінюється у трильйонах гривень). Є підстави вважати, що ця ініціатива теж знайде підтримку наших іноземних партнерів".

Важливою фінансово-економічною подією у країні стало те, що депутати підтримали бюджет на 2023 рік за основу

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос розмірковує так:

"Тиждень минув в очікуванні деокупації Херсона. Поки що цього не сталося, але звільнення єдиного облцентру, захопленого росіянами з початку широкомасштабного вторгнення, ніби-то стало ближче. Це очікування підштовхує наше політичне та дипломатичне керівництво вдаватися до чудес впливу".

До таких, на думку експерта, належать такі:

– Генеральна асамблея ООН демонструє ігнорування росії та посилає її псевдореферендуми разом із надуманою анексією у напрямку російського корабля та мосту;

— ПАРЄ першою з міжнародних організацій визнала Росії країною-терористом (а першою країною, яка зробила це, стане Естонія);

– у відповідь на ядерні загрози Росії пообіцяли знищення її армії;

– Рамштайн 6.0 – ще більше ППО та важкої зброї для ЗСУ (в Україні вже працює система IRIS-T, а буде ще більше подібних від різних країн).

"Важливою фінансово-економічною подією всередині країни стало те, що депутати підтримали бюджет на 2023 рік за основу, – наголошує Андрій Кривонос. – Це необхідний крок для ведення переговорів щодо залучення коштів на підтримку та відновлення України. І на цьому тлі ЄС, МВФ та окремі країни (навіть ті, хто раніше був нейтральним – Саудівська Аравія, як приклад) демонструють свою фінансову підтримку Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Росії проситимуть патріарха Кирила зарахувати Жириновського до "лику святих".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини