Головна Новини Суспільство події СБУ оголосила підозру "путінському" патріарху РПЦ
commentss НОВИНИ Всі новини

СБУ оголосила підозру "путінському" патріарху РПЦ

Патріарх Кирило благословив окупантів на вбивство українців ще на початку повномасштабного вторгнення

4 листопада 2023, 12:07 comments1052
Поділіться публікацією:

Україна оголосила підозру голові РПЦ Володимиру Гундяєву (Кирилу) за "благословення" вбивати українців. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в офіційному повідомленні Служби безпеки України.

СБУ оголосила підозру "путінському" патріарху РПЦ

Патріарх РПЦ Кирило

За даними слідства, він входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Зазначається, що для поширення пропаганди Гундяєв масово використовує підконтрольні йому релігійні громади на території РФ, а також представників УПЦ (Московського патріархату) в Україні.

У СБУ зазначають, що патріарх Кирило регулярно розповсюджує пропаганду Кремля у вигляді онлайн-проповідей чи власних відеокоментарів. Зокрема, у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командувача Росгвардії РФ Золотова на війну проти України.

Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному YouTube каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, де Гундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Зазначається, що Кирило підтримував агресивну політику Кремля та закликав віруючих об'єднатися у війні проти України.

"Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначають, що Гундяєву повідомлено про підозру за трьома статтями: ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України); ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

У СБУ також нагадали, що з початку повномасштабної агресії РФ за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень стосовно представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви.

Також видання "Коментарі" повідомляло, чи може РФ влаштувати ядерну катастрофу: які ризики після нових рішень Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини