Головна Новини Суспільство події Санкції проти Януковича і Ко: чому двох екс-чиновників виключили з "чорного списку"
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Януковича і Ко: чому двох екс-чиновників виключили з "чорного списку"

Експерти розповіли порталу "Коментарі" про те, чому Дмитро Табачник і Сергій Арбузов були винесені зі списку санкцій ЄС, а також про ефективність таких санкцій вцілому

5 березня 2021, 18:02
Поділіться публікацією:

Європейський союз прийняв рішення продовжити ряд санкцій проти побіжного президента України Віктора Януковича і його оточення. Однак новий список відрізняється від попереднього — з нього виключили колишнього в.о. прем'єр-міністра, екс-главу НБУ Сергія Арбузова і екс-міністра освіти Дмитра Табачника.

Санкції проти Януковича і Ко: чому двох екс-чиновників виключили з "чорного списку"

Віктор Янукович - фото з відкритих джерел

Чому саме цих екс-чиновників викреслили з "чорного списку" ЄС? Чи впливають санкції на діяльність даних осіб або вони не приносять користі? Думкою з цього приводу з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Арбузова з Табачником вивели з-під санкцій, тому що Україна не змогла надати доказів їхньої провини

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник підкреслює, що санкції, що стосуються оточення Януковича, мають кілька складових і напрямків.

"Є санкції, які введені за сприяння РФ в анексії Криму. Є — за сприяння Росії в окупації частини Донбасу. А є — проти чиновників, які вкрали багато у своєї держави, — пояснює політолог. — Причому вкрали нерідко гроші міжнародних фондів — МВФ, ЄБРР, ЄС, які постійно допомагають Україні. Вони представляють нам значну фінансову підтримку, щоб Україна як держава розвивалася і реформувалася. І двоє людей, яких вивели з-під санкцій, ставилися як раз до третьої групи осіб, щодо яких є обґрунтовані підозри, що вони вкрали багато грошей у держави ".

Але підозри — одне, а докази — інше.

"Щороку українська сторона повинна пояснювати, чому та чи інша особа не притягнута до відповідальності, але проти неї потрібно продовжувати санкції. І Арбузова з Табачником вивели з-під санкцій якраз тому, що Україна не змогла надати відповідних аргументів. І це вже питання до наших правоохоронних органів, до прокуратури — чому немає жодного рішення в суді ", — зазначає Микола Мельник.

Виведення колишніх чиновників з-під санкцій — питання до українських правоохоронців

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов запевняє, що санкції, навіть м'які (на відміну від американських) європейські доставляють масу незручностей тим, проти кого введені.

"Ці люди не можуть вільно переміщатися по території ЄС, заморожені їхні кошти. Можна згадати, як Портнов бився за скасування санкцій проти нього. Як радіють їх зняття ті чи інші недавні фігуранти "чорного списку". Це показник, що санкції дієві. Навіть такі м'які, як від ЄС ", — підкреслює політексперт.

Що стосується виведення з-під санкцій Арбузова і Табачника — справа саме в тому, що розслідування по їх справах практично не просунулося в Україні.

"Питання, в тому числі, до українських правоохоронців, які повинні були провести якісне слідство і домогтися судових рішень з приводу тих чи інших фігурантів. У справі Табачнику я не чув нічого останні два роки. За Арбузову щось почалося лише недавно, — зазначає Олександр Леонов. — До речі, історія з Медведчуком і Козаком, проти яких РНБО ввело санкції за підозрою в сприянні фінансуванню тероризму, теж може зайти в глухий кут. Якщо найближчим часом не буде процесуальних дій, вони можуть через суд (і не тільки український) домагатися скасування санкцій. Поки ми спостерігаємо правові розриви — пред'явлені серйозні звинуватив, а про слідчі дії, так само як допитах, нічого не чути ".

Раніше "Коментарі" розповідали, що США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини