Головна Новини Суспільство події Самоізоляція та додаток "Вдома": як в Україні змінюються правила перетину кордону та контрольних пунктів
commentss НОВИНИ Всі новини

Самоізоляція та додаток "Вдома": як в Україні змінюються правила перетину кордону та контрольних пунктів

Визначено перелік осіб, кому не потрібна самоізоляція після перетину державного кордону й адміністративних меж України

3 серпня 2021, 17:50
Поділіться публікацією:

В Україні змінилися правила перетину кордону у зв'язку зі спалахом захворюваності через нового штаму коронавірусу "Дельта" у світі. Тому посилять обмеження для осіб, які приїжджають з Росії й Індії.

Самоізоляція та додаток "Вдома": як в Україні змінюються правила перетину кордону та контрольних пунктів

Обмеження під час перетину кордонів України. Фото з відкритих джерел

Про зміни у правилах в'їзду до України повідомляють в пресслужбі Кабінету міністрів України.  Постанова Кабміну від 28 липня 2021 р. № 787 набуває чинності з 5 серпня.

Документ передбачає певні обмеження для тих, хто перетинає кордон. Таке рішення прийняли, аби запобігти поширенню COVID-19 в Україні. Стосуються обмеження як громадян України, так й іноземців, що перетинають кордон, контрольні пункти на сході та адміністративні межі з  Кримом.

Іноземці при перетині кордонів України мають надати поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування від COVID-19, що буде діяти увесь час, поки вони будуть знаходитися на території держави.

До полісу треба додати ПЛР-тест з негативним результатом або експрес-тестування на COVID-19. Тести мають бути проведені не пізніше, ніж за 72 години до в'їзду.

Також іноземці можуть замість тестів надати підтвердження повного курсу вакцинації. Втім, використані вакцини мають бути із переліку дозволених ВООЗ чи такі, що визнаються Україною.

Незважаючи на тести усі особи, які в'їжджають до України, мають пройти самоізоляцію. Виключення — ті, хто вакцинувався.

Самоізолюватися не будуть діти й підлітки до 18 років; українці, що в'їхали до 4 серпня; члени делегацій та працівники міжнародних організацій; дипломати та консули; представники міжнародних місій та організацій; військові з держав, що є членами НАТО.

Також не потрібна самоізоляція вступникам, студентам та їх батькам чи піклувальникам. Не зобов'язані залишатися вдома на самоізоляції й водії вантажівок та автобусів, екіпажі поїздів, суден і літаків міжнародного сполучення.

Українцям, щоб не самоізолюватися, слід отримати хоча б одну дозу вакцини, яку дозволено використовувати в надзвичайних ситуаціях.

Без встановленого додатку "Вдома" ні українці, ні іноземці, які підлягають самоізоляції, не зможуть перетнути кордон. Тому всім, хто захоче приїхати в Україну доведеться встановлювати цей сервіс на смартфони. Наявність сервісу перевірятимуть прикордонники.

Для громадян, що приїжджають з тимчасово окупованих територій самоізоляція скасовується, якщо вони прибули із запрошенням на вакцинацію. Крім того, не проходити самоізоляцію мають право вакциновані, діти й неповнолітні, вступники і студенти, а також їхні батьки чи опікуни.

До того ж ті, хто приїхав з Росії, Індії й перебував там більше тижня, мають обов'язково пройти самоізоляцію, незважаючи на негативний результат ПЛР-тесту після в'їзду.  Іноземці та громадяни, що прибули з інших країн, зможуть вийти із самоізоляції після перетину кордону, якщо тести будуть негативними. Норма поширюється й на тих, хто приїхав з тимчасово окупованих територій. Українці, що прибули з Донбасу, Луганщини, Криму зможуть пройти експрес-тест на коронавірус.

Десять днів самоізоляції слід відраховувати за 72 години з моменту в'їзду, тобто виходить 13 днів. А от після в'їзду з Індії та Росії самоізолюватися слід на 14 днів з моменту в'їзду.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", новий штам коронавірусу може стати стійким до вакцин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини