Головна Новини Суспільство події Саміт "Кримська платформа": чи виправдає захід очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт "Кримська платформа": чи виправдає захід очікування

Кримською платформою називають міжнародний консультативно-комунікаційний механізм, кінцева мета якого - деокупація Криму і його повернення під контроль України

4 серпня 2021, 12:12
Поділіться публікацією:

До саміту Кримської платформи, який повинен відбутися 23 серпня, залишається менше трьох тижнів. Експерти для порталу "Коментарі" оцінили підготовку до заходу, а також розповіли, чи виправдає він очікування.

Саміт "Кримська платформа": чи виправдає захід очікування

Кримська платформа. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Завдяки цьому саміту питання анексії Криму Росією — знову у світовому порядку денному

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков нагадує, що саміт "Кримська платформа" відбудеться напередодні 30-річчя Дня Незалежності України — 23 серпня. І наразі вже відомо, що в заході візьмуть участь приблизно 30 держав і міжнародних організацій.

"Президенти Польщі, Латвії, Литви, верховний представник ЄС вже прийняли запрошення Зеленського. Така широка міжнародна підтримка України з питань Криму — це один з ключових елементів тиску на РФ, — підкреслює Сергій Биков. — У понеділок, 2 серпня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на форумі "Україна 30" розповів про 4 тематичні панелі "Кримської платформи". Лідери країн обговорять невизнання спроби анексії Криму Росією, мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, шляхи реінтеграції Криму через права людини й сталий розвиток. Також будуть говорити про відновлення прав кримськотатарського народу".

Експерт зазначає, що за підсумками саміту лідери запрошених держав ухвалять декларацію.

"Текст декларації вже на фінальній стадії узгодження. Зараз ведуться консультації щодо документа з представниками країн-учасниць платформи. Головне в цьому документі — він фіксує запуск Кримської платформи, формат якої акцентує політику невизнання анексії Криму Росією. Завдяки цьому саміту вказане питання — знову у світовому порядку денному. Ну а стратегічна мета "Кримської платформи" — це повернення Криму під контроль України. Що обов'язково станеться", — резюмує Сергій Биков.

Важливо провести саміт на найвищому змістовному рівні, продемонструвати єдність цивілізованого світу, який Путін намагається розхитати

У заступника гендиректора телеканалу ATR, журналіста Айдера Муждабаєва є відчуття, що цивілізований світ прогинається під тиском Москви, в тому числі заплющуючи очі на російську агресію проти України. Але є і відчуття, що ми можемо допомогти йому не прогнутися.

"Кримська платформа, начебто, не може принести нічого фактичного, відчутного. Але головна її цінність — це не тільки представництво (а це, напевно, буде найбільший саміт в Україні за всю історію), але й регулярність. Сподіваюся, що ініціатива президента Володимира Зеленського і глави МЗС Дмитра Кулеби не мине даремно. І що це буде перша зустріч у ланцюзі регулярних, де на кожній почнуть обговорюватися нові заходи проти РФ, на підтримку кримських татар, нові закони в наш захист. І буде відбуватися консолідація зусиль багатьох країн в цьому ракурсі", — зазначає Айдер Муждабаєв.

За його словами, важливо, що на саміт прибудуть лідери найближчих наших країн, які відчувають російську загрозу майже так само, як Україна.

"Я маю на увазі Польщу, країни Балтії. Уже відомо, що вони будуть представлені на вищому рівні, — пояснює журналіст. — Те, що не приїде президент США, — нічого не означає. По-перше, вони зустрінуться із Зеленським пізніше, 30 серпня. По-друге, думаю, в адміністрації Байдена хочуть подивитися, як ми організуємо саміт Кримської платформи. Важливо провести його на найвищому змістовному рівні, продемонструвати єдність цивілізованого світу, який Путін намагається розхитати. А ми не будемо давати цього зробити. Для нас це питання життя і смерті. Нам важливо посилювати зв'язки з Польщею, Балтією, США. Ну і Євросоюз, зрозуміло, нікуди не подінеться. Ясно, що більшість демократичних принципів політики у Франції й Німеччині воліли б забути заради хвилинної вигоди... Але наше завдання — не нити, не звинувачувати інших, а бути прикладом принциповості та рішучості".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи вдасться Україні повернути Крим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини