Головна Новини Суспільство події Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву
commentss НОВИНИ Всі новини

Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву

Якби не відкрита російська агресія - на таку й подібну заяву навряд чи хтось із європейських політиків наважився б

18 вересня 2022, 11:12 comments2391
Поділіться публікацією:

Колишній міністр закордонних справ та екс-міністр освіти Румунії Андрій Марга заявив, що Україна перебуває в "неприродних кордонах" і має поступитися територією Росії, Угорщини, Польщі та Румунії. Посольство України в Румунії вже розкритикувало цю заяву. Про що говорять випади політиків на кшталт Марги? Чи можна за них якось притягнути до відповідальності? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву

Румунський екс-міністр Андрій Марга закликав поділити Україну. Фото: Getty Images

До заяви Марги слід ставитися спокійно, без зайвих емоцій, щоб не давати можливості розгойдувати цю небезпечну тему

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Безумовно, на це слід реагувати, згідно з чинним законодавством України. Якщо немає відповідних норм, їх слід прописати та застосовувати. З точки зору, що політики та екс-політики, які роблять подібні заяви, стануть небажаними персонами в нашій країні, заборона в'їзду тощо далі. Якісь символічні речі слід робити. Особливо якщо це стосується колишніх, а не чинних чиновників".

До того ж, продовжує експерт, на рівні якихось консультацій слід обговорити з чинним керівництвом Румунії – чи не заява Марги є відображенням офіційної позиції цієї держави. А між нашими країнами періодично виникали прикордонні питання.

"Чи зробив Марга таку заяву за гроші Москви, чи це великодержавницька позиція частини румунських політиків, які мріють відновити Велику Румунію, включаючи частину нинішніх українських територій – складно сказати. Але до цього слід ставитися спокійно, без зайвих емоцій. Щоб не давати можливості розгойдувати цю небезпеку". ", — пояснює Віталій Бала. — Але певні питання слід із нинішньою румунською владою проясняти. Щоб у майбутньому зменшити ймовірність подібних інформаційних атак на Україну, а то спробувати зробити так, щоб їх зовсім не було".

Не виключено, що Магра певною мірою бере приклад з угорського прем'єра Орбана

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов нагадує, що Марга – екс-політик. А скандальну заяву він зробив під час презентації своєї книги.

"Тобто колишній політик вирішив привернути до себе увагу. 76 років, мемуари, потрібно підбивати якісь підсумки. І Марга спробував нагадати про якісь, як йому здається, результати, ціну випаду у бік України, – пояснює експерт. Треба розуміти, що за такого роду заявами стоять тіні, а то й привиди минулого.Після Першої світової війни Румунія отримала серйозний приріст територій.Вона хотіла йти далі.Під час Другої світової прагнення йти далі призвело до катастрофи, тому що румуни пішли далі" фактично союзниками Гітлера. 1944-го це призвело до поразки. Але румуни трансформували катастрофу на перемогу, тому що, починаючи в союзниках Гітлера, війну завершили в результаті серед переможців".

У Румунії, наголошує Валерій Димов, існують експансіоністські настрої. І, на жаль, є ґрунт для такого роду заяв, як зробив Магра.

"Але, якщо ми говоримо про привиди минулого (а вони тяжіють над тими ж Угорщиною та Росією), треба розуміти, що подібні погляди призводять у результаті до тих результатів, які отримали агресори після Першої та Другої світових воєн, – попереджає експерт. Не виключаю, що Магра певною мірою бере приклад з угорського прем'єра Орбана: Європа не може впоратися з цим абсолютно проросійським троянським конем у ЄС, а Орбан конвертує якусь історичну національну утиск угорців (внаслідок двох світових воєн вони вважають, що втрачали території Магра бачить, що Орбану все не просто сходить з рук (включаючи нещодавні заяви, що війна в Україні була б локальною, але втрутився Захід і зробив її глобальною; що санкції, які ввів Євросоюз проти російського агресора, це "стрілянина собі в ногу" "), але і що така фактично антиєвропейська, антидемократична політика призводить до позитивних результатів на внутрішній арені. У цьому ракурсі можна згадати і слова російських імпер. ців – нині покійного Жириновського, поки що живого Путіна у стилі – немає такої країни як України, вона зібрана з частин інших країн тощо”.

На думку Валерія Димова, головною проблемою є шовіністична імперська політика Росії та Путіна.

"Не випадково ті політики, які хотіли б проводити нові кордони в Європі, порушувати міжнародне право та територіальну цілісність та суверенітет держав і народів, є антиєвропейськими та відверто проросійськими. І не випадково ці політики антиукраїнські, – наголошує експерт. – Путін, його агресія проти України та неспроможність європейських лідерів та структур протистояти їй, спроби потурати Кремлю, "домовлятися" з ним – цілком закономірно стали причиною того, що реваншизм і став ідеєю, а агресія та експансія – інструментами її реалізації. Тому боротьба України проти російської агресії – це боротьба за європейські цінності. Підтримка України – це підтримка європейської єдності.

Валерій Димов наголошує, що тіні минулого ведуть лише до краху, занепаду, заважаючи йти у майбутнє.

"На такий виклик потрібно давати адекватну відповідь, – упевнений експерт. – Бо якщо буде дозволено силою встановлювати нові кордони, вибухне війна всіх проти всіх – із фатальним підсумком для всього світу".

В Румунії існують сили, які підтримують Росію та, відповідно, російську агресію проти України

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смєлянський пояснює:

"Румунія – держава, яка була окупована в період 2-ої світової війни СРСР і увійшла до військово-політичного (Варшавського договору) та політико-економічного (РЕВ) блоків, створених СРСР. Люди, що народилися і працювали в цей період не могли уникнути обробки свідомості у "духу будівництва розвиненого соціалізму та комунізму". Андрій Марга 1946 року народження. Зараз йому 76 років, вік при якому ще є бажання щось сказати суспільству, але через вік існує певний ступінь відірваності від реальних подій. Філософ, політолог, політик. Вищі державні посади: 4 місяці міністр закордонних справ, неповних 4 роки міністр освіти. Член національної ліберальної партії. Партія знаходиться на націоналістичних позиціях з питань міграції, громадянства, міжнародних відносин та торгівлі. Націоналістичні позиції, у тому числі, розглядають збільшення території держави за рахунок прилеглих територій України (Червона Русь у середні віки). Частина Червоної Русі сьогодні – це терени Румунії, а частина України. Розділ за руслом Тиси".

За словами експерта, до квітня 2007 року національна ліберальна партія була найбільшою у правлячому альянсі в Румунії. Саме в цей період в Україні виходило достатньо матеріалів щодо роздачі румунських паспортів у наших прикордонних регіонах. Те саме відбувалося і в Криму з роздачею російських паспортів. Ось тільки цьому питанню українські ЗМІ уваги, на жаль, на той час не приділяли.

"Освіту Марга здобув в університеті НДР (університет Фрайбурга). Тобто базове сприйняття світу отримано в системі координат будівництва розвиненого соціалізму та комунізму з глибшим знайомством з німецькими філософськими поглядами, які стали свого часу основою зародження соціалістичних поглядів. Прихильник соціалізму, якщо це вигідно, завжди стане на бік СРСР чи якогось "замінника СРСР". Таким замінником себе оголосив кремль", – наголошує Юрій Смєлянський.

За його словами, в умовах війни подібні публічні заяви неприпустимі, обурливі та потребують реакції.

"Респект посольства України в Румунії за оперативну реакцію. Але. Давайте подивимося на цитату зі статті Андрія Марги, опубліковану 22 лютого 2022 року в румунському виданні Cotidianul.ro під назвою Ставки на Україну: Виклики Кримського півострова. Погано вирішуване питання в умовах актуальності ядерного нерозповсюдження в момент розпаду СРСР і за змученого Бориса Єльцина. Він підписав Будапештський меморандум (1994), в якому зобов'язався поважати кордони України за радянських часів, але з історії відомо, що Кримський півострів є частиною Росії. "Півострів був переважно населений росіянами і перейшов до України в 1954 році як подарунок від Хрущова" (Andreas Wirsching, Demokratie und Globalisierung. Europa seit 1989, p. 214). Відомо, що ця територія використовувалася у суперечках за контроль над радянською владою, але історичний та демографічний аргумент на користь Росії". Не лише відтворена цитата, вся стаття – антиукраїнська для ситуації дев'ятого року війни проти російської агресії та окупації території Кримського півострова. Виникає питання, – зазначає експерт, – чому у лютому подібна стаття не викликала обурення та реакції українського МЗС та посольства України в Румунії".

Юрій Смєлянський упевнений, що в Румунії існують сили, які підтримують Росію та, відповідно, російську агресію проти України.

Він також надав нашому виданню фотографії, зроблені у місті Сігет (Сігету-Мармацією), що знаходиться буквально за десятку кілометрів від українсько-румунського кордону на Закарпатті влітку 2019 року.

Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву - фото 2

"Це фотографії чи то проросійського офісу, чи то магазину (вивіски не було). Буквально поряд розташована українська церква та пам'ятник Шевченку", – розповідає експерт.

Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву - фото 3

Румунський екс-міністр закликав поділити Україну: що за цим стоїть – як реагувати Києву - фото 4

Він цікавиться – українське МЗС та посольство України в Румунії про це не знали та не знають? Чому досі не було жодної публічної реакції, яка б знайшла відображення в українських (і не тільки) ЗМІ? Чи не на часі? Чому ж тоді ми обурюємося заявам Андрія Марги? Адже це все – ланки одного ланцюга, який називається послідовність політики, акцентує Юрій Смєлянський.

"Чи можна притягти таких людей як Марга до відповідальності? А за що? За те, що публічно було озвучено приватну думку похилого віку, громадянина іншої держави, як прояв ідеологічного розмаїття? Більше, що ми можемо зробити, – це заборонити йому в'їзд до України. Але, на мою думку, насамперед це є результатом величезного прорахунку в українській зовнішньополітичній діяльності на територіях суміжних держав", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Єврокомісія намагається покарати Угорщину за корупцію та заблокувати всю фінансову допомогу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexxxx

18 вересня 2022, 18:10

CeКс 3накомcтва Беcплатно, анонимнo и без гeмоpоя ----- https://xurl.es/4igiz

Ігор

18 вересня 2022, 11:14

Дві ворогуючих сторін конфлікту. Одна потребує суцільної підтримки, більшість якої розкрадає. Але навіть послаблення підтримки приведе цю сторону до - всьо. Другу ворогуючу сторону, всім світом намагаються придушити, аж ніяк - міцна зараза. Тисячу років тому, маленьке зло, яке навіть з собою ворогує за корито, створило велике зло та занурило його в агресивну ортодоксальну секту. Так обидві сторони зла несуть страждання по світу. Навіть стукали черевиком і обіцяли поховати світ.


Новини