Головна Новини Суспільство події Розв'язка у війні наближається: що зараз відбувається на фронті – коли ЗСУ завдадуть вирішального удару
commentss НОВИНИ Всі новини

Розв'язка у війні наближається: що зараз відбувається на фронті – коли ЗСУ завдадуть вирішального удару

Сили на фронті вже практично рівні, тому йде війна на витривалість, але ЗСУ продовжують зміцнюватися, готуючись до контрнаступу

14 травня 2022, 14:22 comments32328
Поділіться публікацією:

Війна з Росією досягне переломного моменту до середини серпня та закінчиться до кінця поточного року. Таку думку інтерв'ю Sky News висловив голова Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов. Експерти проаналізували ці заяви спеціально для видання "Коментарі" та поділилися своєю думкою про ситуацію на фронті.

Розв'язка у війні наближається: що зараз відбувається на фронті – коли ЗСУ завдадуть вирішального удару

ЗСУ. Фото з відкритих джерел

Перелом може забезпечити якісно нова зброя з країн НАТО

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий наголошує, що ми перебуваємо на другій фазі російсько-української повномасштабної війни.

"Перший етап закінчився з відступом окупантів (невірні – в ісламі, а в рамках російсько-української війни – так таврують представників країни-агресора – прим. ред.) із північних областей України. Другий етап, за тактикою бойових дій, – це зменшена копія Другої світової, коли від Херсона до Харкова протягнулася майже суцільна 1000-кілометрова лінія фронту (лише на Запоріжжі вона ще трохи "гуляє", але й це ненадовго), обидві сторони закопали в землю і ведуть тяжку окопну війну. Щодня відбуваються повітряні бомбардування, далі потужні артилерійські обстріли, і під прикриттям артилерії піхота підповзає на відстань ближнього бою. Саме так воювали наші дідусі у Другій Світовій. А взагалі, світ останній раз так воював під час війни в Кореї, 70 років тому", – зазначає Євген Дикий.

Він наголошує, що на даний момент сили сторін співставні, а зброя та техніка абсолютно однакові (і ми, і противник воюємо здебільшого старими радянськими запасами). Тому, пояснює експерт, ми не спостерігаємо значного поступу жодної з армій. Не тому, що на фронті тихо, а тому, що хоч щодня десятки тисяч бійців з обох боків роблять надзусилля, але вони переважно компенсують один одного. У результаті баланс залишається майже незмінним (дуже повільний поступ окупантів на Донбасі, обережний контрнаступ ЗСУ під Харковом, "стояння" сторін на Херсонщині).

"Перелом може забезпечити якісно нова зброя з країн НАТО, – упевнений Євген Дикий. — Але вона тільки почала поставлятися ЗСУ, і не може відразу ж піти в хід. Її слід розконсервувати після складського зберігання, зробити повне техобслуговування, довезти на позиції, а головне навчити ним користуватися наших бійців. Це не "Джавеліни" або "Стінгери", які є індивідуальною зброєю та потребують кількох годин навчання. Західна артилерія і особливо ракетні системи – складна техніка, яка потребує навчання розрахунків протягом кількох тижнів. Тому реальний вплив на хід війни ця зброя спричинить, за моєю оцінкою, орієнтовно в середині літа. Що майже збігається з оцінкою керівника ГУР. Так ми увійдемо в третій етап війни – етап нашого великого контрнаступу та звільнення територій".

А ось що буде далі – сказати найважче, зазначає експерт. За його словами, РФ тоді виявиться перед вибором: або змиритися з повним програшем війни в Україні (і тоді справді до кінця року, а скоріше навіть до кінця осені війна закінчиться – прогноз Буданова), або добиватися перелому у війні шляхом тотальної мобілізації, на якій весь час наполягає Стрєлков-Гіркін (колишній "міністр оборони" самопроголошеної "ДНР", який навесні 2014-го з іншими російськими найманцями та місцевими зрадниками захопив Слов'янськ, а влітку того ж року перекочував до Донецька, а пізніше був відкликаний назад, до РФ , де очолює штаб так званого руху "Новороссия"), і якої Кремль уникає.

"У разі мобілізації, війна може тривати ще рік, але врешті-решт гарантовано призведе до колапсу Росії як держави, – прогнозує Євген Дикий. – Тоді як при визнанні поразки цього року кремлівський режим ще може на якийсь час утримати владу та єдність країни. Також "за дужками" залишається сценарій застосування РФ ядерної чи хімічної зброї. Але в цьому відношенні я сподіваюся, що в Кремлі почули попередження Заходу про те, що відповідь на застосування зброї масового знищення вже даватиме не Україна, а НАТО. Сподіваюся, історія із запровадженням санкцій, в які Кремль не вірив, поки їх не ввели, навчила Пу серйозно сприймати попередження Заходу, і "червона кнопка" не буде задіяна. Ну а в межах конвенційної зброї можливі лише два сценарії, описані мною вище".

На Донбасі наступати легше, бо багато жителів залишили регіон, інша справа Херсон, Бердянськ, Мелітополь

Експерт ГО "Бюро аналізу політики", один із учасників сумської територіальної оборони Віктор Бобиренко розмірковує так:

"Приблизно через місяць ми будемо готові перейти у повноцінний контрнаступ. Отримавши наймогутнішу артилерію, дрони від союзників і навчившись з усім цим користуватися".

Але наступати, підкреслює він, теж треба розумно.

"На Донбасі це робити легше, тому що багато жителів залишили регіон, багато міст і так зруйновані обстрілами, – зазначає Віктор Бобиренко. – А як наступати на Херсон, якщо противник закриється у ньому? Зробити, за прикладом орків, із нього Маріуполь, знісши з лиця землі? А є Бердянськ, Мелітополь тощо… А Енергодар як відбивати, якщо ворог закриється на АЕС? Тож тут багато питань, на які, певен, знайдуть правильні відповіді наші воєначальники".

Можливо, розмірковує аналітик, ЗСУ зможуть вдарити по перешийку, відрізавши угруповання противника на Херсонщині від постачання, що йде з тимчасово окупованого Криму. І змусити окупантів відступати під загрозою оточення.

"Я хотів би, щоб все було просто. Але просто, зрозуміло, не буде. Так що – тримаємо лад, віримо у краще, але готуємось до всього. У цій війні Росії точно не перемогти. Питання часу, коли вона це зрозуміє. Але переконати її можна лише силою зброї", – резюмує Віктор Бобиренко.

Важливо розуміти, що війна виграється не лише власне бойовими діями, а й постачанням

Політтехнолог, один із захисників України Олександр Кондратенко вважає, що якщо розцінювати обстановку на даний момент, зі словами Буданова можна погодитися. Але з огляду на той факт, що ситуація змінюється постійно, робити довгострокові прогнози, навіть на кілька місяців, складно.

"Важливо розуміти, що війна виграється не лише власне бойовими діями, а й постачанням, – зазначає експерт. – А враховуючи той факт, що у нас 80% населення залишилися без роботи, економіка практично стоїть – ми зазнаємо значно серйозніших труднощів, ніж країна-агресор, яку хоч і обклали санкціями, але далеко не такими потужними, як слід".

За словами Олександра Кондратенка, Росія зараз зосередила основні зусилля на півдні та сході. Але з огляду на те, що ракети регулярно прилітають по всій Україні – всі ми під ударом. І будь-яка умовно жовта зона може стати червоною за секунду.

"Нове озброєння нам, звісно, на допомогу. Йде навчання фахівців, тож бити окупантів стане ще краще, – продовжує експерт. — Поки що все явно переходить у позиційну війну, на виснаження. І вона для нас вкрай тяжка, незважаючи на підтримку західних партнерів. Не тішить і те, що партія "Слуги народу" активізувалися в плані політичної боротьби. Чому точно не час, коли триває війна".

Коментуючи можливість оголошення в РФ загальної мобілізації, експерт прогнозує, що в такому разі в якийсь момент ця зброя повернеться проти самого режиму. Як було 1917-го.

"Російські програють та однозначно програють у результаті, – упевнений Олександр Кондратеко. – Насамперед тому, що у нас – мотивація. Ми на своїй землі, воюємо за неї, за свої будинки, свою свободу, своїх рідних та близьких. А росіяни воюють на чужій землі із міфічним нацизмом. І бачачи, як ми живемо, як ми захищаємо свою землю, вони багато дивляться інакше. Результат війни зрозумілий, гадаю, вже всім, крім самої РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини