Головна Новини Суспільство події Розслідування отруєння Навального: до яких наслідків ведуть нові дані
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування отруєння Навального: до яких наслідків ведуть нові дані

Експерти розповіли, чи можуть заява Гаазького суду й інформація про Навального бути ланками одного ланцюга

15 грудня 2020, 14:19
Поділіться публікацією:

Спільне розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel встановило імена і звання співробітників ФСБ, які отруїли російського опозиціонера Олексія Навального "Новачком". "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки ймовірним є, що нові дані приведуть до посилення тиску на Росію, якою днями (за Донбас і Крим) зайнявся Міжнародний кримінальний суд, а також — чи можуть заява МКС і інформація про Навального бути ланками одного ланцюга — зі "сковування" Росії.

Розслідування отруєння Навального: до яких наслідків ведуть нові дані

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Дії Путіна — й у Росії, й в інших країнах, включаючи Україну, ведуть до того, що РФ стає ізгоєм"

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що Росію ніхто не "сковує". Вона робить це сама.

"Дії Путіна — і в Росії, і в інших країнах, включаючи Україну, ведуть до того, що РФ стає ізгоєм. В якій ще країні опозиціонерів труять отрутою спецслужби? Росія сама себе заганяє в глухий кут. І вийти звідти, так само як послабити санкції, неможливо, до тих пір, поки Путін буде залишатися при владі. Та й після падіння його режиму вихід може затягнутися на роки", — вважає експерт.

На думку Сергія Тарана, не обов'язково нове розслідування про отруєння Навального призведе до посилення санкцій проти Росії. Але точно буде аргументом проти ослаблення наявних.

"Такі розслідування дають більше козирів західним "яструбам" проти "голубів", які сподіваються "розглянути світ в очах Путіна" і взагалі налагодити відносини з РФ. Ще одним фактом буде працювати на користь твердої позиції Заходу у відношенні до путінської Росії. А саме — що потрібно посилення економічних санкцій проти РФ. І збільшення допомоги таким країнам, як Україна, — підкреслює Сергій Таран. — Так в роки холодної війни Захід не йшов на пряму конфронтацію з СРСР через ядерну зброю останнього. Але нав'язав гонку озброєнь, яка знекровила радянську економіку. І всіляко допомагав тим країнам, які чинили опір тиску Союзу. Ми пам'ятаємо, чим закінчилося це протистояння. А в Кремлі, схоже, забули".

"Ситуація з Навальним не приведе ні до Міжнародного кримінального суду, ні до чогось іншого — настільки ж серйозного"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса передбачає, що тема з Олексієм Навальним в черговий раз піднімається різними ЗМІ в контексті недавніх повідомлень про продовження будівництва "Північного потоку-2" (ПП-2).

"Нова інформація щодо отруєння Навального спливла, коли стало відомо, що Німеччина і Росія відновили будівництво труби. Думаю, тема піднята, щоб актуалізувати питання санкцій проти РФ, а значить і проти її проектів. Особливо тих, які США вважає своїми конкурентами на енергетичному ринку. Тож знову будуть говорити про необхідність заблокувати ПП-2", — прогнозує Ілля Куса.

На його думку, ситуація з Навальним не приведе ні до Міжнародного кримінального суду, ні до чогось іншого — настільки ж серйозного.

"Максимально — можуть ввести індивідуальні санкції проти чергових конкретних осіб, які нібито причетні до отруєння опозиціонера. Якихось інших інструментів тиску на РФ у Заходу немає. До того ж справа Навального не така одіозна. З його допомогою можна посилити медійний тиск, але не ввести практичні санкції. Це все-таки не окупація Криму та частини Донбасу, — зазначає Ілля Куса. — Навіть історія з отруєнням Скрипалів не привела до серйозних змін. Так, було посилено медійний і політичний тиск на Росію. Але ні до чого особливого це не привело. І ця історія, думаю, ні до чого серйозного не приведе".

Нагадаємо, експерти розповіли, як зв'язок Німеччини та РФ щодо будівництва Північного потоку-2 може нашкодити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини