Головна Новини Суспільство події Розміщення ядерної зброї в Білорусі: в ISW розповіли – чи варто чекати на посилення ескалації
commentss НОВИНИ Всі новини

Розміщення ядерної зброї в Білорусі: в ISW розповіли – чи варто чекати на посилення ескалації

Експерти ISW вважають, що розміщення ядерної зброї в Білорусі не означатиме реальну ескалацію з боку РФ

26 травня 2023, 08:05 comments1496
Поділіться публікацією:

Угода про розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі спрямована на закріплення фактичного військового контролю РФ над Білоруссю, ймовірне розгортання ядерної зброї на білоруській території навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Розміщення ядерної зброї в Білорусі: в ISW розповіли – чи варто чекати на посилення ескалації

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

Як відомо, 25 травня у Мінську міністр оборони Росії Сергій Шойгу та міністр оборони Білорусі Віктор Хренін підписали документи про розміщення російської нестратегічної (тактичної) ядерної зброї на білоруській території. Шойгу наголосив, що Росія збереже контроль над тактичною ядерною зброєю у разі її розміщення в Білорусі, і заявив, що білоруські літаки тепер здатні нести ядерну зброю.

В ISW нагадали, що 25 березня президент РФ Володимир Путін раніше оголосив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі до 1 липня, ймовірно, для того, щоб відновити інформаційні операції, що набридли, про потенційну ядерну ескалацію через війну в Україні.

Під час підписання угоди Шойгу також оголосив, що російські війська розгорнуть додаткові військові контингенти в Білорусі для розвитку військової інфраструктури, розширення спільних бойових навчань та проведення розвідувальних заходів поблизу меж так званої Союзної держави.

"Розгортання тактичної ядерної зброї в Білорусі потребує наявності значної військової інфраструктури, а також російського командування та контролю над елементами білоруських збройних сил. Кремль, ймовірно, має намір використати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки Росії", – зазначили в ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які сподівання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини