Головна Новини Суспільство події Розкладання пластику – 400 чи 4000 років: експерт назвав головну небезпеку
commentss НОВИНИ Всі новини

Розкладання пластику – 400 чи 4000 років: експерт назвав головну небезпеку

Досі ніхто не може точно сказати, скільки часу знадобиться для розкладання пластику

19 січня 2022, 18:00
Поділіться публікацією:
Проблема пластика на планеті зростає з кожним днем і поки що незрозуміло, як людству її перемогти. Справа в тому, що досі ніхто не може сказати, скільки років має пройти для розкладання пластику – можливо 400 років, а можливо і 4000. Як передає видання "Коментарі", про це під час круглого столу "Екологічна відповідальність бізнесу" розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Експерт пояснив, що головна неприємність полягає в тому, що більшість речей, виготовлених із пластику не біодеградує. З цього випливає висновок — бактерії не здатні поки що його розкладати. Справа в тому, що земні бактерії існують мільярди років, але з пластиком активно стикаються лише кілька десятиліть. Тому має пройти досить багато часу для того, щоб зрозуміти, як з'їсти пластик. Сьогодні називають мінімальний період часу на цю справу – 400 років. Але і це не гарантія, тому що жоден предмет із пластику ще стільки не існував.

При цьому Євген Дикий звернув увагу на те, що пластик чисто фізично не дуже міцний, зате хімічно важкий бактеріями. І в цьому криється головна небезпека. Тому що, якщо взяти, наприклад, пластикову пляшку і викинути її в море, то вона там через деякий час роздробиться під впливом сонячних променів, ударів хвиль. Ось тільки неправильно казати, що пластик зникне. Він стане непомітним для людського ока, тому що пластик є прозорим, але у воді він залишиться. Ті ж планктонні раки не знають, як відрізнити шматочок пластику від одноклітинних водоростей, якими вони харчуються. Вони з'їдять пластик, наповнивши шлунок, але почуття голоду нікуди не зникне. Відповідно загине планктон, нічого буде їсти рибі, нічого їсти дельфінам, істотно знизяться вилови і так далі.

Євген Дикий наголосив, звідси висновок – найбільша загроза від пластику почнеться для людства тоді, коли ми його перестанемо помічати, але він все одно нас оточуватимуть і завдають величезної шкоди.

Читайте також на порталі "Коментарі" — екологічна мода: дизайнери перетворюють пластикові мішки на сумочки.

Розкладання пластику – 400 чи 4000 років: експерт назвав головну небезпеку

Пластик в океані. Фото: з відкритих джерел



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини