Головна Новини Суспільство події Російсько-українська війна: 10 день – аналіз ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-українська війна: 10 день – аналіз ситуації

В Україні продовжується 10-й день війни з Російською Федерацією. Експерти проаналізували ситуацію та зазначили, чи піде на спад бойова активність противника

5 березня 2022, 14:20 comments2993
Поділіться публікацією:

Ми переживаємо 10-ту добу російського відкритого вторгнення в Україну. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію на цей момент.

Російсько-українська війна: 10 день – аналіз ситуації

Російсько-українська війна: 10 день – аналіз ситуації / Фото: Marienko Andrew | Источник: AP

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов пояснює:

Перше. Росіяни вичерпали військово-наступний потенціал. Повністю. Просування їх сухопутних військ вже мінімальне, лише окремих тактичних епізодів.

Друге. Логістика провалена. Техніка не заправлена, військовослужбовці голодні. Боєприпаси є, але вони не можуть навіть дістатися місця призначення.

Третє. Агресор не має резерву, який можна було б швидко перекинути в Україну, щоб посилити наступальний потенціал.

На думку експерта, ми нарешті дотрималися тієї точки, коли окупанти, умовно кажучи, перейшли свій Рубікон. Далі, наголошує Олег Жданов, бойова активність з боку РФ піде на спад (мова, щоправда, лише про суші, бо в небі вони, на жаль, мають перевагу).

“Нам важливо продовжувати триматися. Контрактувати. Завдавати окупантам максимальної шкоди. І не здаватись на переговорах. Жодних територіальних поступок. Жодної "ЛДНРії" в межах усіх Донецької та Луганської областей, жодного "російського Криму". Ми вистоємо. І повернемо своє", – упевнений Олег Жданов.

Політичний аналітик PR-експерт Олександр Солонько з жалем зазначає, що за останні 8 років ми втратили багато можливостей для того, щоб значно підвищити нашу обороноздатність і стійкість суспільства до російської агресії. Проте, певні ресурси ми накопичили. І він допоміг досить ефективно протистояти російській агресії. І показати всьому світу, що армія РФ – не така сила, яку слід боятися. Тим більше – таким  тваринним страхом, як це роблять деякі європейські країни.

"Українське суспільство виявило готовність до протистояння окупантам. Українська армія продемонструвала свою міць, мотивацію. Ми маємо військові кадри, які здатні реалізовувати різні сценарії та стратегії для оборони країни. Сам факт того, що ми стільки протрималися, спростовує низку негативних прогнозів, які звучали раніше, – наголошує експерт. – Вже можна зробити висновок, що останні кілька тижнів перед агресією риторика української влади була не лише проявом нерозуміння того, що на нас чекає. А десь можливо грою на публіку. Щоб не надто підсвічувати підготовку, яка велася до оборони".

Олександр Солонько не виключає, що призначення минулого року нового голови Міноборони (Олексій Рєзніков) та нового командувача ЗСУ (Валерій Залужний) також були не випадковими. І, як показали їхні дії, це були правильні рішення.

"Чим довше ми протримаємося, чим ефективніше протистоятимемо російській армії, тим більш очевидним для світу буде розуміння того, що Україна заслуговує на підтримку. Не лише тому, що ми маємо моральну правоту, а й тому, що ми реально сильний суб'єкт і союзник. І виділяти ресурси на підтримку такої країни не лише можна, а й потрібно", – наголошує аналітик.

Ну, а найважливіший висновок, за словами Олександра Солонька, полягає в тому, що сценарій із бліцкригу, на який сподівався Кремль, не виправдався. Як і те, що українці після обстрілів та вторгнення будуть настільки деморалізовані, що втечуть, зламаються, здадуться.

"Військовий злочинець Путін так і не зрозумів, з ким має справу. Які люди живуть у нашій країні. Що насправді рухає українцями. Яка тут соціальна енергія? Наскільки тут велика маса людей, які готові відстоювати своє право на життя в цивілізованому, а не "російському" світі. Замість бігти, українці мобілізувалися та почали рятувати свою країну. І з кожним днем такого опору наша перемога стає ближчою", – резюмує Олександр Солонько.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Микола

5 березня 2022, 14:33

Поїхали за шерстю,а повернулись стрижені!


Новини