Головна Новини Суспільство події Російський вандалізм у Херсонесі: Україна закликає ООН втрутитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський вандалізм у Херсонесі: Україна закликає ООН втрутитися

Руйнування Херсонеса Таврійського: омбудсман Лубінець звертається до ООН

24 липня 2024, 19:35
Поділіться публікацією:

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН з вимогою відреагувати на руйнування Росією Херсонесу Таврійського, унікальної пам'ятки світової спадщини ЮНЕСКО, розташованої в окупованому Криму.

Російський вандалізм у Херсонесі: Україна закликає ООН втрутитися

Україна просить ООН зупинити руйнування Херсонесу

З 2014 року Росія розпочала систематичне знищення української культурної спадщини, але світ довгий час мовчав. Зараз ситуація досягла критичної точки: росіяни повністю знищили автентичність Херсонесу, перетворивши його на так званий "історично-археологічний парк".

На руїнах стародавнього міста зведено нові споруди, зокрема амфітеатр на місці стародавньої цитаделі. Археологічні знахідки викрадені та вивезені до російських музеїв. Оглядові майданчики затуляють те, що залишилося від історичних розкопів.

Російський вандалізм у Херсонесі: Україна закликає ООН втрутитися - фото 2

Український омбудсмен наголошує, що такі дії є грубим порушенням міжнародного права. Він закликає ООН не лише засудити злочини Росії, а й зобов'язати країну-агресора повернути викрадені артефакти та компенсувати завдані збитки.

“За руйнування культурної спадщини Росія має понести відповідальність відповідно до міжнародного права! Як і за викрадення музейних експонатів, які РФ масштабно вивозить із ТОТ України! Необхідно зобов’язати країну-агресора повернути викрадене”, — написав омбудсмен.

Нагадаємо, що "Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора" внесене до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Це унікальна історико-археологічна пам'ятка, яка має величезне значення для світової культури.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Український омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з проханням допомогти повернути тіла двох українських підлітків, Тиграна Оганесяна та Микити Ханганова, які загинули в окупованому Бердянську після того, як їх звинуватили у спробі зробити диверсію на залізниці. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини