Головна Новини Суспільство події Російська ядерна зброя в Криму: що робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська ядерна зброя в Криму: що робити Україні

Експерти розповіли, чи можна перешкодити Путіну в розміщенні ядерної зброї в анексованому Криму

21 грудня 2020, 14:52
Поділіться публікацією:

Міністр оборони України Андрій Таран завив, що в цей час на території тимчасово окупованого Кримського півострова Російська Федерація здійснює підготовку до розміщення ядерної зброї. "Коментарі" запитали експертів, чи дійсно це можливо, як цього можна (і чи можна) цьому перешкодити.

Російська ядерна зброя в Криму: що робити Україні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Росія, як і всі, боїться відкрити цей ящик Пандори"

Експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия впевнений: на цей момент абсолютно логічно стверджувати, що ядерна зброя вже тривалий час знаходиться на території Криму.

"Погляньте на ситуацію з точки зору окупанта: "А чому вона там не повинна знаходитися? "Крим наш", робимо, що хочемо на своїй території"... Тим більше, в окупованому Криму вже давно з'явилося ракетне озброєння, — підкреслює експерт. — І я зараз не про ППО, а про ракети тактичного, оперативно-тактичного і стратегічного призначення. Уже майже два роки в Криму стоять розгорнуті Іскандери-М (дальність стрільби до 500 км), Які, між іншим, є ядерними носіями. До того ж вже зараз РФ розробляє двоступеневу ракету під Іскандер з дальністю пуску до 5500 км. А наше керівництво тільки зараз схаменулося?"

Іраклій Джанашия вважає, що розміщення на кримському півострові ядерної зброї — це не щось надзвичайне, а щось природне, чого ми повинні були очікувати від росіян за замовчуванням.

"Наприклад, що вони відновлять (або вже відновили) стару закинуту напівзруйновану радянську інфраструктуру шахт для ядерних ракет. В майбутньому дуже ймовірно, що до Криму завезуть і "Тополі" з дальністю пуску ракет 10-16 тис. км. А може і вже завезли... І робити з цього зараз сенсацію як мінімум нерозумно — це виставляє Міноборони України не в кращому вигляді. Зазвичай такі заяви робляться тільки для залучення уваги", — говорить експерт.

На його думку, ядерна зброя в Криму необхідна РФ як стримуючий фактор від НАТО. Окупанти вирішили перетворити Крим в помісь фортеці та непотоплюваного авіаносця.

"Але застосування ядерної зброї залишається вкрай малоймовірним, — продовжує Іраклій Джанашия. — Росія, як і всі, боїться відкрити цей ящик Пандори. А якщо згадати, що фінанси, бізнес і сім'ї російських еліт на сьогодні знаходяться якраз на європейських територіях, на які націлені ядерні ракети, то еліти особисто зацікавлені в нівелюванні самої можливості виникнення ситуації, де ядерну зброю могли б застосувати".

Коментуючи можливі дії України у цій ситуації, експерт задається питаннями: "А ми можемо щось в цьому випадку зробити? І станемо?"

Іраклій Джанашия резюмує: "Напевно, нам варто звикнути до думки, що далі роздутих щік і гучних політичних заяв заради самопіару наше військове і політичне керівництво ніколи не зайде".

"Кремль використовує стратегію постійного балансування на межі ядерної війни"

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко звертає увагу, що РФ у своїй риториці часто вдається до непрямих ядерних загроз.

"Кремль використовує стратегію постійного балансування на межі ядерної війни. Тим самим РФ створює напругу і роздратування у своїх опонентів. Породжуючи в них думку: нехай вже ці росіяни отримають, що хочуть, аби заспокоїлися. Для цього нерідко використовується керований витік інформації, — зазначає Юрій Кочевенко. — Неофіційні джерела повідомляють про нібито якісь аварії на ядерних об'єктах в РФ, про якісь ядерні випробування (вдалі і невдалі). Створюючи у країн умовного колективного Заходу відчуття реальної загрози. Типу "я дурень, я можу вистрілити". Щоб пішли на поступки".

Експерт підкреслює, що в цей момент він не є діючим офіцером і не має доступу до держтаємниці. Але допускає, що розвідувальна інформація, на яку спирається у своїх висловлюваннях про ядерну зброю в Криму український міністр оборони Андрій Таран, може бути наслідком керованого витоку.

"Те, що РФ перетворює Кримський півострів, який міг би бути туристичною Меккою, у військову базу, в непотоплюваний авіаносець, — доконаний факт. Єдине, чого не вистачає — ядерної зброї. Чи піде на це Росія? З військової точки зору розміщувати ракети саме там немає сенсу. Але з точки зору провокації і тиску на Захід — цілком можливо", — вважає Юрій Кочевенко.

Як повідомлялося, суд в Гаазі зайнявся злочинами на Донбасі й у Криму. Озвучені прогнози.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини