Головна Новини Суспільство події Росія знову набирає групи найманців на Донбас: що це означає і до чого варто готуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знову набирає групи найманців на Донбас: що це означає і до чого варто готуватися

Журналістка сайту Медуза Лілія Яппарова опублікувала розслідування про збір у Росії великої групи найманців із бойовим досвідом

23 грудня 2021, 10:51
Поділіться публікацією:

У Росії вербувальники почали набирати групи найманців для "бойового відрядження на Донбас", однак те, які завдання перед ними стоятимуть – поки що невідомо. Про це повідомляє Meduza з посиланням на власні джерела. Про що говорять такі повідомлення? Чи варто їм довіряти? Видання "Коментарі" зібрало думки експертів, аби розібратися у ситуації.

Росія знову набирає групи найманців на Донбас: що це означає і до чого варто готуватися

Російські найманці. Фото: REUTERS

Якщо повідомлення Meduza правдиве, тоді повномасштабного вторгнення навряд чи варто очікувати

Політолог Дмитро Воронков закликає враховувати, що зараз багато інформаційних вкидань щодо ескалації на фронті або вторгнення РФ. Тому достовірність тих чи інших повідомлень важко перевірити чи підтвердити.

"Швидше, інформація Meduza схожа на нагнітання напруги. Але й виключати якихось провокацій також не можна, – вважає політолог. – Якщо цей інформаційний меседж відповідає дійсності, то він лише підтверджує мої припущення щодо того, що повномасштабного вторгнення навряд чи варто очікувати, а активізація бойовиків під егідою російських кураторів – цілком життєздатний сценарій. Тим паче, якщо враховувати, що вербують саме найманців, тобто не йдеться про участь регулярних військ РФ. Це означає, що метою Кремля може бути створення ескалації, але у вигляді непричетності Росії".

На думку Дмитра Воронкова, серед ключових цілей можуть бути:

— Розширення "адміністративних" кордонів ОРДЛО, про що там вже давно мріють;

– удар по іміджу та рейтингу української влади (на фоні закінчення року), схиляючи її до поступливості за проросійською редакцією Мінських угод.

"І це було б зручно Кремлю, оскільки з урахуванням активності РФ на кордонах і наростаючою напругою із Заходом та НАТО, США та країни ЄС (крім Прибалтики) швидше віддадуть перевагу зробити вигляд, що вірять у власну ініціативу незаконних збройних формувань на Донбасі, а не в черговий акт агресії РФ. У всякому разі, поки йдуть консультації із Заходом щодо НАТО. Більше того, Захід, аргументуючи свої пропозиції прагненням до миру, може також зіграти на догоду Кремлю, пропонуючи все ж таки піти шляхом виконання Мінських угод у російському трактуванні, – припускає політолог. – Отже, на жаль, провокації з боку ОРДЛО, зокрема за участю російських найманців, цілком можливі, включаючи спроби локального військового просування не глобальних масштабів. Тому ЗСУ треба бути до цього готовими. Ну, або як я вже сказав ми бачимо черговий акт залякування. Третього не дано".

Не всі найманці хочуть вирушати саме на Донбас, оскільки побоюються ВСУ

Керівник Центру військово-правових досліджень адвокат Олександр Мусієнко думає, що до подібних коментарів варто ставитися серйозно. І їм варто довіряти.

"І раніше, з 2014 року, фіксувалася присутність російської ПВК "Вагнера" та її найманців на Донбасі. Це встановлено і наслідком СБУ, і журналістськими розслідуваннями, і свідченнями очевидців, у тому числі мирних жителів та представників ЗСУ. В ОРДЛО були як представники регулярних військових частин РФ, так і ПВК", – наголошує Олександр Мусієнко.

За його словами, час від часу РФ проводить такий найм людей з відповідною підготовкою — для відправлення на окуповані території Донецької та Луганської області, Сирію, країни Африки (Лівія, Малі, ЦАР). Майже скрізь замішані росіяни.

"Примітно, що в тому ж таки коментарі Meduza є момент, що не всі найманці хочуть вирушати саме на Донбас. Бо побоюються ЗСУ. Що підтверджує, наскільки зросла останніми роками боєздатність нашої армії. При цьому, – наголошує експерт, – треба розуміти: якщо готуються певні групи, перед ними ставляться відповідні завдання. Головне, щоб в ці завдання не входило загострення, проведення терактів. Тож нам треба бути напоготові. Завжди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — одна з країн ЄС виступила за надання Україні зброї для оборони.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини