Росія може напасти ще на одну країну: кому загрожує небезпека

У бажанні встановити контроль над Балтійським морем Путін може зважитися на нову авантюру

Кремль може наказати своїй армії напасти на Швецію, заради контролю над Балтійським морем. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita заявив міністр оборони скандинавської країни Пол Юнсон.

Зазначається, що Москва неодноразово загрожувала НАТО, яке нібито "поступово перетворило Балтійське море на власне озеро".

"Росія становить загрозу для Швеції, як і для решти НАТО. Ми не можемо виключити напад Росії на нашу країну", - сказав Юнсон.

Міністр прогнозує, що незважаючи на те, що сили російської армії здебільшого сконцентровані в Україні, Москва продемонструвала, що "готова піти на серйозні військові та політичні ризики", оскільки російські ВМС все ще стоять у Санкт-Петербурзі та Калінінграді. Тому через російську загрозу Швеція "впроваджує амбітну програму розширення" свого флоту.

"Після початку російського вторгнення в Україну військове та торгове значення Балтійського моря для Кремля зросло ще більше. Тому ми маємо враховувати агресивні наміри Росії у наших військових планах", – зазначив міністр.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні закінчилася б за 15 днів, якби західна допомога Україні припинилася. Як передає портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю газеті 20 Minutos зробив високий представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель .

Також видання "Коментарі" повідомляло – Управління радіаційної та ядерної безпеки Норвегії (DSA) зафіксувало підвищений рівень цезію-137 у повітрі на двох фільтрувальних станціях поблизу кордону з Росією. Підвищений рівень радіаційного забруднення на цих станціях фіксується раз на тиждень і підвищений фон з'явився між 9 та 12 вересня.