Головна Новини Суспільство події Росія готується до анексії півдня України: навіщо агресор озвучує свої плани – як завадити цьому
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується до анексії півдня України: навіщо агресор озвучує свої плани – як завадити цьому

У Кремлі ніколи не приховували, що один Крим їх не цікавить, їм потрібен весь південь України

11 травня 2022, 15:20 comments3120
Поділіться публікацією:

Південні області стануть новим регіоном Росії. Таку думку висловив "постпред Криму при прпрезиденті РФ" Георгій Мурадов. А нинішнє колабораційне "керівництво" Херсонської області ("губернатор" Володимир Сальдо, його "зам" Кирило Стремоусов планують звернутися до російської влади з проханням прийняти регіон до складу РФ). Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відреагував у стилі "все можливо". А саме, знущально (з точки зору міжнародного права та територіальної цілісності України) зазначив, що "питання має бути чітко і ретельно вивірене та оцінене юристами та правниками, тому що подібні доленосні рішення повинні мати абсолютно чітке юридичне підґрунтя, юридичне обґрунтування, бути абсолютно легітимними, як це було із Кримом". Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви представників та ставлеників країни-агресора.

Росія готується до анексії півдня України: навіщо агресор озвучує свої плани – як завадити цьому

Херсон. Фото: з відкритих джерел

Розгром окупаційних військ у Херсонській та Запорізькій областях забезпечить деокупацію території Кримського півострова

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смілянський пояснює:

"Розмови про приєднання південних регіонів України до держави-агресора звучать не вперше. Вони є однією із проміжних цілей Росії у рамках спроби повторного поневолення України. Цю спробу держава-агресор почала реалізовувати у 2014 році з окупації території Кримського півострова. А потім частини Донецької та Луганської областей. Від цих планів ніхто у Кремлі не відмовився. А в реалізації такого сценарію влада держави-агресора може отримати політичні, економічні та військово-стратегічні дивіденди".

За словами Юрія Смілянського, чи зможуть окупанти реалізувати ці плани, залежить від дій Збройних Сил України, обсягів військової допомоги з боку наших західних партнерів та швидкості технологічного оновлення ЗСУ.

"Розгром окупаційних військ у Херсонській та Запорізькій областях забезпечить деокупацію території Кримського півострова. Ліквідація окупаційних військ у Донецькій та Луганській областях забезпечить відновлення територіальної цілісності України. Водночас слід пам'ятати про те, що поки існує Російська Федерація у своїй сьогоднішній моделі, загроза територіальної цілісності України нікуди не зникне", – попереджає Юрій Смілянський.

Кремль хоче "застовпити" територію

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов звертає увагу, що сам Кремль боїться виходити з тезами про чергову анексію. Тому робить захід здалеку. Типу, "з низів йде ініціатива прийняти до складу Росії".

"Навіщо це треба? Щоб "застовпити" територію. Тут же вода в Крим, і виходи до моря. А потім заявляти – "це наша земля, ми за неї воюватимемо". Але це більше для внутрішнього споживання. Тому що на зовнішній арені для Росії це буде ще одна частина санкцій. І 6-й пакет, який ніяк не може прийняти ЄС, піде "на ура", якщо росіян спробують ще щось анексувати", – зазначає експерт.

Він також акцентує, що всередині РФ все це "збирання земель" вже не вітається.

"Російська нова соціологія показує, що анексія Криму на сьогоднішній день вже має негативний ефект, – каже Олег Жданов. – Тому що саме його росіяни частково звинувачують у всіх своїх бідах. Мовляв, це Крим з'їв усі гроші. А якщо Кремль захоче вкрасти якісь території України, у російському суспільстві може постати питань. А нафіга? А хто їх годуватиме? А за чий рахунок цей бенкет?".

Військовим шляхом ми можемо відбити Херсонщину. І не лише її, запевняє військовий експерт.

"Але не зараз, а коли переозброїмося на західні зразки, – уточнює Олег Жданов. – Ось тоді можна буде готувати масштабний контрнаступ. З радянськими ж танками та гарматами нам, дай боже, утримати оборону. А ось у найближчому майбутньому, після отримання в достатній кількості західної зброї та освоєння її, ми фактично отримаємо нову армію – натовського зразка. З якою все своє повернемо".

У нинішніх умовах РФ провести псевдореферендум не вдасться

Керівник Центру військово-правових досліджень адвокат Олександр Мусієнко підкреслює, що з самого початку Росія явно виношувала плани щодо тимчасово окупованих їй українських територій на півдні. Агресор мав намір піти за вже обкатаною схемою, коли створював "республіки" а-ля "ДНР" та "ЛНР", коли анексував Крим. А саме – псевдореферендуми чи про "незалежність", чи з проханням стати частиною РФ.

"Подібні сценарії одразу розглядалися росіянами щодо півдня (і йдеться тут не лише про Херсонську, а й про Запорізьку, Миколаївську, Одеську області). Але навіть не тимчасово захоплених територіях продовжується опір, є маса нелояльного населення, яке, незважаючи на дедалі жорсткіше придушення інакодумства, виходить на мітинги з українськими прапорами, співає наш Гімн, всіляко демонструє, що російській військовій присутності там, м'яко кажучи, не раді. При цьому багато хто виїхав, тим самим також демонструючи протест", – зазначає експерт.

Крім того, продовжує він, діє збройне підпілля, яке періодично знищує окупантів та колаборантів.

"Окрім нелояльного населення, є ЗСУ, територіальні оборони, які продовжують бойові дії та чітко декларують намір звільнення тимчасово окупованих територій. У результаті сценарій росіян з "південними республіками", Таврійською губернією, іншим маренням – збоять. Навіть показати видимість лояльності створити пропагандистську картинку виходить лише з привізними "акторами". За таких умов провести псевдореферендум не вийде, – вважає Олександр Мусієнко. – Ну, а плани вони у своєму пропагандистському чаді можуть озвучувати будь-які. Реальність така, що рано чи пізно (скоріше рано) Україна звільнять усі свої території, який би статус їм РФ не надавала".

Читайте також на порталі "Коментарі" — готується новий енергетичний удар по РФ: експерти оцінили його перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини