Головна Новини Суспільство події Робота журналістів нині важлива як ніколи, – голова НСЖУ Сергій Томіленко
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота журналістів нині важлива як ніколи, – голова НСЖУ Сергій Томіленко

Експерт Сергій Томіленко розповів, про що мають дбати журналісти та ЗМІ у період війни та назвав їх головну місію

8 березня 2022, 10:05
Поділіться публікацією:

Майже два тижні, як Росія продовжує відкриту агресію проти України. Як себе на цій війні поводять українські журналісти? Про це виданню "Коментарі" розповів голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Робота журналістів нині важлива як ніколи, – голова НСЖУ Сергій Томіленко

Фото: в НСЖУ на заходах до 30-річчя Незалежності із бойовим генералом Сергієм Наєвим

 

Ключовий пріоритет – це безпека українців, українських міст, контрольованість опору окупантам українських військ і тероборони. Відповідно до цієї ключової мети запроваджено воєнний стан, контроль і відповідальність держави за ситуацію. Відповідно, так само журналісти й медіа мають нині перебувати в максимальному контакті з воєнними адміністраціями та правоохоронцями, для того щоб убезпечити себе, щоб не відволікати ресурси поліції, правоохоронців на зайві перевірки та мати змогу висвітлювати важливі гарячі події.

Робота журналістів нині важлива як ніколи. Але вона полягає в тому, щоби відповідально інформувати, перевіряти інформацію, не сіяти паніку. Наш обов’язок – інформувати й про трагічні події. Водночас це інформування не повинно ускладнювати ситуацію.

Нині ключовий виклик для кожної редакції – убезпечення журналістів, операторів на вулицях і в редакціях. Національна спілка журналістів України щодня отримує від міжнародних і вітчизняних медійних організацій величезну кількість заявок на бронежилети та захисне спорядження. На жаль, їх хронічно не вистачає.

Також надзвичайно важливе питання – належна ідентифікація журналістів. Є ризик, що диверсійні окупаційні представники можуть маскуватися, використовуючи журналістські посвідчення. Зараз ретельно перевіряють журналістів. НСЖУ наголошує, що редакції повинні подбати, щоб посвідчення й бейджики журналістів були адекватного характеру. На них має бути інформація, щоб оперативно вийти на керівництво телеканалу чи іншого ЗМІ та перевірити цю інформацію.

Так, днями працівники Національної поліції звернулись до нас із проханням ідентифікувати журналіста польського телеканалу в Україні. Були певні проблеми з його паспортом громадянина сусідньої держави, виникли підозри. Я зв’язався з колегами з Варшави, керівництво медіа підтвердило особу свого працівника, й він може працювати далі. Це підтверджує, наскільки важлива нині увага до деталей, і є закликом для всіх журналістів працювати відповідально.

Заклик до всіх редакцій і редакторів: відповідально підійти до того, хто працює на вулиці, хто в знімальних групах, і обмежити кількість "польових" журналістів. Недосвідченим журналістам варто зосередитись на висвітленні "мирних" тем про виставки, соціальні питання, волонтерство тощо. Брати інформацію можна й телефоном, просити, щоб хтось знімав на гаджети тощо, щоб лімітувати кількість знімальних груп. Ті ж знімальні групи, які йтимуть на вулицю, мають бути стресостійкими та озброєними посвідченнями. У будь-якому разі при спілкуванні з людьми в формі журналісти не повинні демонструвати різкі рухи, щоб це не сприйняли як провокацію, навіть якщо перед працівниками ЗМІ на вулиці диверсанти.

Журналіст за визначенням – людина без зброї. Наша зброя – це диктофон, мікрофон, ручка та наша професія. Тому треба ні для кого не становити небезпеки, позиціонувати себе як цивільну особу й виконувати вимоги військовика чи людини у формі. Водночас дивитися на адекватність поведінки, що є довіра, що це військовики чи правоохоронці, наділені відповідними повноваженнями.

Днями я мав тривалу онлайн розмову з колегами зі штабквартири ЮНЕСКО. Вони опікуються питаннями безпеки журналістів і так само застерігають: жоден репортаж чи матеріал не вартий життя журналіста. Водночас експерти ЮНЕСКО визнають, що якщо донедавна журналісти Донецької і Луганської областей та національних медіа мали фронтовий досвід, якось готувались до роботи в умовах війни й у зоні війни, то тепер одномоментно абсолютна більшість журналістів опинилась в умовах війни. Як тут працювати? Ми були не готові. Тому ми з коліс працюємо, але пріоритет – безпека. Якщо ми недостатньо впевнені в своїй психологічній стійкості, якщо ми незахищені – значить, журналіст не виходить у "поле", зберігає власні життя і здоров’я та не створює додаткових проблем.

Але ключове питання – місія журналістів. Ми кажемо про нашу спільноту як про інформаційні війська. Це місія боротися за Україну, протистояти окупації та надавати об’єктивну інформацію українцям про те, що країна бореться. Ми надаємо максимальну підтримку захисникам, які зі зброєю стоять в обороні України.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що чекає на світову систему безпеки після російсько-української війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини