Головна Новини Суспільство події РФ отримувала від Ірану не тільки дрони: наскільки це правда – чим може відповісти Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ отримувала від Ірану не тільки дрони: наскільки це правда – чим може відповісти Захід

Проти Ірану вже введено серйозні обмеження, тому варіанти впливу на нього в ракурсі припинення підтримки РФ дуже обмежені

9 березня 2023, 13:54
Поділіться публікацією:

За даними видання Sky News, РФ таємно отримувала від Ірану величезну кількість куль, ракет та мінометних снарядів для війни в Україні та планує наростити співпрацю. Наскільки це можуть бути достовірні дані? Яким чином можна мінімізувати здатність Ірану надавати росіянам подібну допомогу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РФ отримувала від Ірану не тільки дрони: наскільки це правда – чим може відповісти Захід

Росія та Іран. Фото: з відкритих джерел

Навряд чи можна говорити про колосальні обсяги зброї та техніки, що поставляються Іраном – Росії

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Певна кількість зброї, боєприпасів, найімовірніше, передавалася іранцями росіянам. Якби Іран не був під санкціями, можна було б працювати з погляду загрози такого тиску. Але оскільки він і так під серйозними обмеженнями, варіанти на нього в ракурсі припинення підтримки РФ дуже обмежені".

По-перше, пояснює експерт, слід чинити тиск безпосередньо на іранських постачальників. По-друге, будь-якими способами не допустити появи в Ірану необхідної компонентної бази для зброї. По-третє, здійснювати заходи довоєнного впливу.

"Поки що удари по Ірану переважно здійснює Ізраїль. Питання в тому – наскільки активно він готовий у цьому сенсі перешкоджати передачі іранської зброї Російській Федерації, – зазначає Ігор Тишкевич. – Слід також розуміти, що Іран веде свою гру. Для нього важливим є вихід на нову "ядерну угоду" із Заходом. А також – реалізація підписаного із Китаєм проекту модернізації країни".

Один із варіантів, що обмежують Іран, це саме Китай, вважає експерт. Так, Пекін не виступає проти постачання озброєнь з Ірану до Росії. Але категорично проти передачі туди зразків озброєння, де є китайські складові.

"Навряд чи можна говорити про колосальні обсяги зброї та техніки, які постачає Іран – Росії. Боєприпаси, дрони – так. Але не сотні чи тисячі балістичних ракет. До речі, поява в пресі інформації про ймовірність таких поставок певною мірою на руку офіційному Тегерану, – зазначає Ігор Тишкевич. – Тому що змушує ті самі США розпочати переговори або проводити консультації з іранським керівництвом".

Великі сумніви, що світ має стовідсоткові надійні механізми, що дозволяють заспокоїти Іран

На думку політолога, викладача Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерта з міжнародної політики Петра Олещука, ситуація з постачанням відповідного військового обладнання з Ірану до Росії залишається не до кінця визначеною.

"Так, експерти, які аналізували нові дані журналістів, зазначали, що не зовсім зрозуміло, що саме і в яких обсягах поставляється. Тож подібна публікація може бути і "вкиданням", інформаційною провокацією, – вважає політолог. – Але проблема співпраці Ірану та Росії існує, є наочні підтвердження цього. Зокрема, іранські дрони, які РФ активно використовує для атак проти України".

Петро Олещук сумнівається, що світ має стовідсоткові надійні механізми, що дозволяють заспокоїти Іран. Тим більше, що той іде на значно серйозніші порушення, зокрема, в контексті розробки ядерної зброї. І не можна виключати, попереджає експерт, що в недалекому майбутньому на нас очікують масштабні конфлікти за участю Ірану.

"Поки що єдиною адекватною відповіддю на посилення російсько-іранської співпраці, у тому числі, у військовій сфері, є (і про це не раз говорив і український президент Володимир Зеленський) постачання Україні більшої кількості систем ППО та загалом озброєнь. Зокрема, ракет більшої дальності, які б дозволяли ліквідувати російські бази, де, зокрема, базуються іранські дрони. Наші західні партнери мають активізуватися саме у цьому напрямі", – упевнений Петро Олещук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на промову Зеленського під час зустрічі з генсеком ООН російські окупанти відповіли ракетними ударами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини