Головна Новини Суспільство події РФ готується приєднати окуповані території: навіщо Путіну СРСР-2 – чим це закінчиться
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ готується приєднати окуповані території: навіщо Путіну СРСР-2 – чим це закінчиться

Оскільки маленької переможної війни не вийшло – у Кремлі хочуть повторити "кримський сценарій" 2014-го року

14 травня 2022, 13:47 comments1776
Поділіться публікацією:

Так званий "президент" самопроголошеної Південної Осетії Анатолій Бібілов хоче 17 липня провести "референдум" про входження до складу Російської Федерації. Також з'явилися дані, що президент Росії Володимир Путін має намір приєднати окуповану південну та східну Україну безпосередньо до РФ у найближчі місяці. Експерти проаналізували ці плани, їх причини та реалістичність.

РФ готується приєднати окуповані території: навіщо Путіну СРСР-2 – чим це закінчиться

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін хоче продемонструвати, що він формує нову геополітику

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж упевнений, що Путін хоче показати, що досяг певних цілей. Захистив російськомовне населення, приєднав народи до Росії. Такий собі збирач земель – коронна "фішка" господаря Кремля.

"Немає сумнівів, що Путін у плані відтворення умовного СРСР-2 має намір рухатися далі. Але поки що це все – у риториці, у планах. Реально не факт, що буде реалізовано. Як і погрози застосування ядерної зброї. Інакше найпотужніший удар завдадуть по самій Росії. Відбудеться її дезактивація у всіх відносинах – економічному, політичному, військовому. Не виключено, що й у фізичному", – прогнозує генерал.

Він підкреслює, що зараз багато країн ще більше зміцнюють жорсткі позиції щодо путінської Росії. А у разі ігор із псевдореферендумами на неї чекає ще потужніша хвиля тиску. Ембарго тоді швидко стане дійсністю, так само як остаточне відсікання РФ від технологій, критично важливих для військової сфери. Тобто додатково до наявних з'являться такі різнопланові проблеми, що під їхнім вантажем може впасти сама держава.

"Хоча для зміцнення власного іміджу, для умовної величі, Кремль може через лідерів цих утворень (Південна Осетія, Абхазія, Придністров'я, т.зв. "ЛДНР"), а також через окупаційні адміністрації у тому ж Херсоні ініціювати відповідні звернення про "приєднання до РФ". І цим загрожувати світові. Справжнє завдання російського керівництва – вийти на певний формат переговорів з колективним Заходом, – вважає Микола Маломуж. – Думаю, саме про це останнім часом Путін, представники російського МЗС та Міноборони офіційно та неофіційно говорять із США, ЄС, Туреччиною, Ізраїлем. Просувається теза у стилі – Росія готова припинити бойові дії в Україні, можливо, відійти на позиції до 24 лютого, але – в обмін на певний пакет домовленостей. Наприклад, не вступ України до НАТО, гарантії безпеки (для України та РФ), якийсь новий світопорядок. Можливо, визнання Криму та частини Донбасу зонами "російської відповідальності". Але Донбас і умовна Херсонська республіка, гадаю, тут запасні варіанти для торгу. Мовляв, Росія може їх зробити своєю частиною. А може й не зробити, якщо Захід піде на переговори про новий світоустрій".

На думку генерала, Путін хоче продемонструвати, що він формує нову геополітику. І що вона буде у російських інтересах.

"А всі ці посилки щодо ядерної зброї, про можливе приєднання до РФ нових територій – Абхазії, Південної Осетії, Донбасу, Херсонщини та частини Запорожчини – це важелі тиску для підштовхування Заходу до переговорів. До пакету "гарантій безпеки", який Путін почав просувати за кілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну. Він мріє про проведення певного форуму за участю РФ, США, ЄС, Китаю, Японії. Щоб застовпити новий формат світопорядку, нові позиції Росії в оновлених межах", – пояснює Микола Маломуж.

Сьогодні перед Путіним стоїть нелегкий вибір – шукати реальних компромісів або далі піднімати ставки

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан наголошує, що сьогодні світ стає свідком того, як українська армія, що знаходиться в третій десятці рейтингу, дає відсіч "другій армії світу". Цей факт, зазначає експерт, став уже незаперечним і поступово із суто військового переходить у геополітичний аспект, який створює великі внутрішньополітичні проблеми для країни агресора – Росії.

"Головна мета, яку ставили перед собою кремлівські керівники, розв'язуючи війну проти України, була пов'язана насамперед не із захопленням українських територій і не з необхідністю відігнати НАТО від своїх кордонів. Це все було вторинним, – упевнений Олександр Курбан. – Путіну потрібна була маленька переможна війна, яка дала б потужну стимулюючу ін'єкцію його іміджу, який суттєво просів через економічні проблеми. Доза, отримана після анексії Криму, вже відпрацювала своє".

Але все пішло не за планом. Війна, з "маленької переможної" перетворюється на поразницьку і тривалу на місяці. До цього РФ виявилася не готовою.

"Водночас, накачані потужною кремлівською пропагандою росіяни очікують реального підтвердження імперської величності та значних перемог. Але перемог немає. І, мабуть, уже не буде. Тож незабаром у них розпочнеться жорстка емоційна ламка, як у наркоманів зі стажем, – прогнозує експерт. – І якщо цю ломку не зупинити, то буде бунт, який, за визначенням класика, в Росії є "безглуздим і безпощадним". Щось на зразок кримської дози Кремль вже забезпечити не зможе. Тому прийнято рішення застосувати замісну терапію. Тобто запропонувати інші варіанти стимулювання імперських амбіцій. Таким варіантом може стати офіційне приєднання територій, які за фактом РФ вже захопила та утримує роками насильно. Йдеться про Абхазію, Осетію, ОРДЛО. Також ймовірно буде спроба приєднати до РФ недавно захоплені території сходу та півдня України".

Введення зазначених територій до складу РФ із закріпленням цього факту в російській конституції створить ілюзію великої перемоги і на якийсь час задовольнить спрагу росіян до величі, пояснює Олександр Курбан логіку Кремля.

"Крім того, – продовжує він, – це матиме стримуючий фактор для України та її західних союзників. Бо тепер звільнення окупованих українських територій підрозділами ЗСУ, з погляду сучасного російського законодавства, розглядатиметься як зазіхання на територіальну цілісність РФ. А це може спричинити дозвіл Путіну на застосування ядерної зброї, яка, знову ж таки, згідно з російським законодавством, може бути використана лише у разі такої загрози".

Втім, зазначає експерт, дія цієї ін'єкції буде не такою тривалою, як від анексії Криму, а катастрофічні економічні наслідки – швидшими.

"І це ще ми не врахували фактор ЗСУ та економічний тиск наших західних союзників, – наголошує Олександр Курбан. – Тож сьогодні перед Путіним стоїть нелегкий вибір – шукати реальних компромісів чи далі піднімати ставки. Поки що ми бачимо лише другий варіант, що не дає оптимізму на найближчу перспективу. Втім усім уже зрозуміло, що Путін стратегічно програв. Питання лише у тому, яку ціну цивілізований світ готовий заплатити за своє право жити далі в межах тих правил та законів, які притаманні ХХІ століттю".

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Антон С

21 вересня 2022, 22:17

Только конченый шизофреник может мечтать о восстановлении совка ...


Новини