Головна Новини Суспільство події Реформа старшої школи в Україні: МОН анонсує громадське обговорення законопроєкту
commentss НОВИНИ Всі новини

Реформа старшої школи в Україні: МОН анонсує громадське обговорення законопроєкту

Головною метою реформи є підвищення якості освіти та забезпечення учнів широкими можливостями, незалежно від їхнього соціального статусу та місця проживання

сьогодні, 15:21
Поділіться публікацією:

Міністерство освіти і науки України розпочало громадське обговорення нового законопроєкту, спрямованого на внесення змін до законів "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту" та "Про фахову передвищу освіту". Цей документ має на меті створити умови для реалізації реформи старшої школи під назвою "Профільна". Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Реформа старшої школи в Україні: МОН анонсує громадське обговорення законопроєкту

Школярі. Фото з відкритих джерел

Реалізація реформ розпочнеться у 2027 році, і випускники 9 класів зможуть обирати подальше навчання в академічних (ліцеї) або професійних (професійні коледжі та заклади ФПО) установах.

Учні ліцеїв зможуть самостійно обирати профілі навчання та предмети, тоді як студенти професійних закладів зможуть вивчати дисципліни, які відповідають їх обраній спеціальності. Докладніше про реформу можна дізнатися за посиланням.

Прийняття змін до законодавства дозволить громадам створити належні умови для впровадження реформи. Законопроєкт передбачає, що в ліцеях (10–12 класи) на кожній паралелі повинно бути не менше ніж чотири класи (100 учнів). Це забезпечить можливість об’єднання учнів у групи для вивчення різних предметів та інтегрованих курсів. Чим більше учнів на паралелі, тим більше можливостей для вибору дисциплін.

Крім того, в законопроєкті закладена норма про те, що ліцеї повинні бути відокремлені від початкових шкіл і гімназій, що дозволить приймати більше учнів 10–12 класів. Кабінет Міністрів України зможе надавати винятки для окремих громад у випадках, коли відстань між навчальними закладами ускладнює відокремлення старшої школи.

Ліцеї зможуть створюватися за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських, селищних і сільських рад. Також сільські, селищні та міські громади матимуть можливість співпрацювати для забезпечення освіти для учнів кількох громад одночасно.

Відповідно до законопроєкту, Міністерство освіти і науки України розробить план формування мережі навчальних закладів, враховуючи пропозиції місцевих рад. До 1 вересня 2025 року Кабінет Міністрів України затвердить цей план, що дозволить врахувати потреби різних громад та інтереси учнів, зокрема забезпечуючи різноманітність профілів у всіх областях. Ключовим аспектом успіху реформи буде надання учням можливості вибору між різними профілями.

Зміни в мережі закладів загальної середньої освіти здійснюватимуть їх засновники, зазвичай органи місцевого самоврядування, після проведення громадського обговорення не менше ніж за три місяці до ухвалення відповідного рішення.

Законопроєкт залишиться на громадському обговоренні до 24 жовтня 2024 року. Пропозиції можна надсилати на електронну адресу: [email protected]. Після внесення змін документ буде направлений на затвердження урядом та до Верховної Ради України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини