Головна Новини Суспільство події Реформа освіти в Україні: учні вчитимуться 12 років з 2027 року
commentss НОВИНИ Всі новини

Реформа освіти в Україні: учні вчитимуться 12 років з 2027 року

"Україна запроваджує трирічну профільну освіту: нові деталі реформи

сьогодні, 18:00
Поділіться публікацією:

У 2027 році українська система освіти переживе суттєві зміни, адже Міністерство освіти і науки України (МОН) впроваджує трирічну профільну середню освіту. Це означає, що традиційна 11-річна шкільна програма буде замінена на 12-річну. Ініціатива, яка стартує з 2025 року як пілотний проєкт, покликана підготувати старшокласників до більш успішного і плавного переходу до вищої освіти.

Реформа освіти в Україні: учні вчитимуться 12 років з 2027 року

Учні в Україні вчитимуться на рік довше

За словами міністра освіти Оксена Лісового, нова система сприятиме глибшому професійному орієнтуванні учнів. 

“Ми зараз працюємо з нашою командою директорату вищої освіти й за деякими напрямками передбачаємо скорочення бакалаврату. Ми окремо анонсуємо, коли прийдемо до цього рішення”, — зазначив Лісовий. 

Реформа передбачає можливість вибору для учнів після завершення 9 класу. Вони зможуть продовжувати навчання у академічних ліцеях, що зосереджені на поглибленому вивченні академічних дисциплін, або в професійних коледжах, де основний акцент робиться на ранньому професійному розвитку.

Міністерство також працює над змінами у вищій освіті, включаючи можливе скорочення програм бакалаврату. 

З 2025 року розпочнеться пілотний проект, що дозволить оцінити ефективність і практичність запланованих змін у реальних умовах. За цей час МОН планує зібрати відгуки від учнів, батьків та вчителів, щоб коректувати програму навчання відповідно до реальних освітніх потреб.

Читайте також на порталі “Коментарі” — З цього року студенти, які лише починають навчатися у вишах та платять за навчання, можуть розраховувати на нову допомогу від держави. Міністерство освіти запропонувало гранти, які допоможуть покрити витрати на навчання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини