Головна Новини Суспільство події Реєстр заборонених сайтів: які ризики для українців несе ця ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Реєстр заборонених сайтів: які ризики для українців несе ця ініціатива

Експерти вважають, що цей ресурс принесе позитив, якщо його направлять на боротьбу з російською пропагандою, а не проти неугодних владі ЗМІ

9 липня 2021, 19:08
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 8 липня, українцям стало відомо, що чиновники Ради нацбезпеки і оборони планують зайнятися створенням реєстру заборонених сайтів. У Мережі його вже прозвали "Укркомнадзором", за аналогією з російською організацією. "Коментарі" попросили експертів оцінити позитив і ризики цієї ініціативи.

Реєстр заборонених сайтів: які ризики для українців несе ця ініціатива

Реєстр заборонених сайтів: плюси і мінуси ініціативи. Фото із відкритих джерел

"Важливо розуміти процедуру внесення сайтів до даного реєстру"

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов нагадує, що Україна з 2016 року вводила санкції проти російських медіа і соцмереж. І блокувала їх на своїй території.

"Ті ж "ВКонтакте", "Однокласники", низка медіа-ресурсів РФ завдяки цим санкціям значно впали в рейтингах в Україні. Відповідні рішення вводилися з подачі РНБО, указом президента. Зараз оновлений РНБО говорить вже про реєстр заборонених сайтів. Але немає інформації, які сайти і за що туди потраплять, які критерії відбору. Якщо в ході реалізації такого рішення будуть санкції проти російських і проросійських медіа — це одне. Якщо ж з'явиться механізм, із допомогою якого влада має намір боротися з опозицією в Україні, усувати конкурентів — це зовсім інше", — підкреслює Олександр Леонов.

Тому, акцентує він, важливо розуміти процедуру внесення сайтів до цього реєстру. І критерії, за якими вони можуть туди потрапити.

"Лише тоді можна предметно говорити — позитивним чи негативним є поява такого реєстру. А за загальними словами про його створення можуть ховатися досить неприємні наслідки, — попереджає експерт. — Чимось це нагадує закон про деолігархізацію, в якому зашита корупційна схема: можна особисто вирішувати з тим чи іншим персонажем, потрапить чи ні в реєстр. Ось і з реєстром сайтів є ризик, що хтось буде платити або проводити "правильну" (з точки зору Офісу президента) політику, того в реєстр не внесуть. А хто не піде на такі умови — внесуть. До речі, зі списками контрабандистів і санкціями проти них була подібна ситуація. Чомусь одні в список і під санкції потрапили, а інші — ні".

"У влади буде велика спокуса використати цей інструмент для переслідування неугодних і опозиційних ЗМІ"

Все залежить від реалізації цієї ідеї, вважає політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій.

"Якщо вона буде спрямована винятково проти російських і де-факто російських сайтів, керованих російською пропагандою, — то в цьому може бути позитив, — зазначає експерт. — Але справа в тому, що в щирості Зеленського в цьому питанні багато сумнівів. У влади буде велика спокуса використати цей інструмент для переслідування неугодних і опозиційних ЗМІ. Відомо, що президент досить болісно сприймає критику".

За словами Олександра Палія, до ситуації з санкціями проти медіа Віктора Медведчука не було знаків того, що Зеленського всерйоз турбує тема інформаційної безпеки. Тому активність влади в цьому напрямку насторожує.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що, на думку експертів, в Україні стане центр протидії інформації: роботою на благо суспільства або спробою в цензуру. Деталі — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини