Головна Новини Суспільство події Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти

Через постковідний синдром можуть постраждати від 20% до 40% перехворілих на коронавірус людей

17 червня 2021, 18:32
Поділіться публікацією:








Пацієнти, які були госпіталізовані в лікарню через коронавірус, мають починати постковідну реабілітацію ще до виписки. Такою думкою поділилися медичні експерти на тематичній прес-конференції 17 червня, про що повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти

Експерти провели круглий стіл щодо постковідної реабілітації в Україні. Фото: Інтерфакс-Україна

"Зі 100% людей, які хворіють на COVID-19, 20% потребують госпіталізації. Частина цих пацієнтів потребує госпіталізації в палати інтенсивної терапії, а також штучної вентиляції легень. Реабілітація таким пацієнтам необхідна ще в палаті інтенсивної терапії, особливо для пацієнтів на ШВЛ. Також важлива реабілітація для пацієнтів, які переходять з відділення інтенсивної терапії в стаціонар", — запевняє керівник напрямку реабілітації мережі медичних клінік "Адоніс" Вадим Керестей.

За словами експерта, зараз в Україні замало уваги приділяється реабілітаційним заходам в реанімаціях. Відповідні ж реабілітаційні центри не можуть покрити всі потреби.

Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти - фото 2

Вадим Керестей підкреслює, що більшості пацієнтів, навіть тим, які перенесли коронавірус у легкій формі, потрібна постковідна реабілітація. Це пов'язано з тим, що пацієнти отримують порушення різних систем організму. Перехворілі на ковід люди скаржаться на тахікардію, проблему з легенями, зниження працездатності. Також у них часто спостерігаються тромбоз, який підвищує ризик інсультів, порушення мозкового кровообігу та нервової системи.

Цікаво, що, за словами експерта, в Україні є попит на постковідну реабілітацію серед іноземних громадян.

Відзначимо, що особливо важливою стороною реабілітації вважають фізичну терапію.

"Фізична терапія прискорить одужання пацієнтів. Фізичні терапевти вчать пацієнтів рухатися, правильно дихати, визначають фізичний стан і можливість організму до фізичних навантажень", — пояснив Керестей.

Підтримала колегу і заввідділенням запальних патологій ока і мікрохірургічного лікування їх наслідків ДУ "Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова АМН України" Олександра Зборовська. На її думку, пацієнтам після коронавірусу варто пройти і обстеження і у офтальмологів.

"З точки зору офтальмолога, реабілітації потребують всі, навіть ті, хто не хворів, оскільки ми всі були на ізоляції, що значно збільшило час контакту з гаджетами. З'явилися дані, що фіксується збільшення короткозорості у дітей. Тому велике значення має зорова гігієна і режим дозованої зорового навантаження. Щодо постковідної реабілітації — пацієнти приходять з різними скаргами і необхідно спостерігатися у лікаря", — сказала експерт.

Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти - фото 3

Згідно з повідомленням радника з медичних питань компанії "Фармак" Віталія Усенка, остання статистика передбачає, що постковідний синдром буде характерний для 20-40% перехворілих пацієнтів.

"Постковідний синдром внесений до міжнародного класифікатора хвороб. Міністерство охорони здоров'я України підписало наказ з протоколом реабілітаційної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою. Виконати протокол силами однієї системи охорони здоров'я неможливо, і дуже добре, що з'являються послуги з реабілітації", — додав Усенко.

Реабілітацію пацієнта від COVID-19 слід починати вже під час хвороби — експерти - фото 4

За словами фахівця, під час постковідної реабілітації можуть використовуватися препарати, які застосовуються при лікуванні COVID-19. Однак такі призначення здатний робити тільки лікар.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини