Головна Новини Суспільство події Путін хоче зустрітися із Сі Цзіньпіном: чого чекати від цієї зустрічі – чи стане КНР союзником РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін хоче зустрітися із Сі Цзіньпіном: чого чекати від цієї зустрічі – чи стане КНР союзником РФ

Росія намагається продемонструвати важливість зустрічі лідерів РФ і КНР, але для Пекіна ці переговори матимуть виключно протокольний характер

8 вересня 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Очікується, що лідер Китаю Сі Цзіньпін та президент Росії Володимир Путін зустрінуться на саміті Шанхайської організації співробітництва, який пройде в узбецькому місті Самарканді 15-16 вересня. Чого чекати від цієї зустрічі? Чи наважиться КНР на тіснішу співпрацю з РФ, яка зараз метається у пошуках союзників по всьому світу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін хоче зустрітися із Сі Цзіньпіном: чого чекати від цієї зустрічі – чи стане КНР союзником РФ

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Анонсована російським послом у Пекіні зустріч його боса з китайським лідером, це не що інше, як суто протокольний захід

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан нагадує, що востаннє Сі Цзіньпін та Володимир Путін зустрічалися ще 4 лютого, на відкритті зимової Олімпіади в Пекіні, за три тижні до російського вторгнення в Україну.

"Для росіян, для яких дипломатичний протокол – це своєрідна мантра, візит лідера Китаю у відповідь до Росії – це пріоритет номер один. Особливо у ситуації, коли для переважної більшості світових лідерів відвідування Москви – це табу. Однак досі не склалося, – зауважує експерт. – Більше того, як стало відомо у ЗМІ, 15 червня ц.р. під час телефонної розмови російського недофюрера з лідером китайського відродження з нагоди дня народження останнього, лідер Китаю фактично відкинув запрошення відвідати РФ. Очевидно, не бажаючи ще глибше псувати стосунки із Заходом. Більше того, як стало нещодавно відомо, глава КНР, ймовірно, відвідає 14 вересня Казахстан, і це стане першим його закордонним візитом з початку пандемії коронавірусу COVID-19. І це той Казахстан, який за останні півроку віддаляється від Росії семимильними кроками. Можна припустити, що під час цього візиту між китайцями та казахами буде підписано низку епохальних двосторонніх документів між двома країнами, які остаточно покладуть край гегемонії Росії в Центральній Азії".

Отже, продовжує Вадим Трюхан, анонсована російським послом у Пекіні зустріч його боса з китайським лідером, це не що інше, як суто протокольний захід, мета якого ще щільніше взяти РФ в економічні лещата, користуючись тим, що для останньої поступово закриваються її традиційні ринки. збуту сировини у країнах.

"Фактично Китай зі східного тигра перетворюється по відношенню до рашистської федерації на латиноамериканську анаконду, яка поступово заковтує по шматках російську економіку. І то без жодних надзусиль чи ресурсів, – наголошує експерт. – Що слід очікувати від зустрічі в Узбекистані могутнього Сі з кульгавим каченям Путіним? За великим рахунком, нічого. Адже під час таких зустрічей зазвичай ніякі епохальні документи не підписуються, хіба якісь рамкові меморандуми ні про що. А політичні заяви, які прозвучать, швидше за все, мають на меті одну, — насмішити Вашингтон і Брюссель натяками про те, що, мовляв, ми ще можемо вам показати "кузьчину матір". Вихлоп від цього буде нуль. Що може насправді вся Росія з її розхваленою зброєю, яка "не має аналогів у світі", показали Збройні Сили України та весь український народ, знищивши понад 51 тис. особового складу російської армії та понад 13 тис. одиниць їхньої військової техніки. Зараз Росія перебуває в стані "напередодні руїни", і рятувати її Китаю немає жодного сенсу. РФ врятує хіба що її власний народ, якщо, звичайно, прокинеться і зрозуміє нарешті, що путін і Ко ведуть їхню країну у прірву".

РФ цінна для КНР як сировинна база та джерело технологій

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі припускає, що Китай скористається на свою користь невизначеністю, в якій опинилася Росія через війну в Україні.

"РФ цінна для КНР як сировинна база та джерело технологій. Росіянам потрібні гроші і тому китайці викручуватимуть їм руки – домагатимуться знижок на метал, енергоносії, а також вимагатимуть у них технології у сфері ракетобудування, ядерних озброєнь, підводного та надводного флоту, авіації, що є пріоритетним для ВПК Китаю", – прогнозує експерт.

У всякому разі, ситуація до цього має, констатує Георгій Кухалейшвілі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що потрібно знати про нового прем'єра Великобританії Ліз Трасс: на які рішення чекати по Україні та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини